Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü tahvil yatırımcısı Jeffrey Gundlach altın destekli Borsa yatırım fonlarına (ETF) yönelen yatırımcıları uyardı: Fiziksel altını geri alacağınızı düşünmeyin.

State Street Corp.'un 50 milyar dolarlık SPDR Gold Shares ETF'sine (GLD) geçen hafta 2.9 milyar dolar ile 2009'dan beri en fazla giriş oldu. Koronavirüsten kaynaklı endişelerin artmasıyla birlikte güçlenen güvenli varlık talebi altını destekledi. Altın ETF'lerindeki varlıklar, Bloomberg verilerine göre Salı günü rekora tırmandı.

GLD gibi ETF'ler fiziksel altın ile desteklenmesine karşın, bireysel bir yatırımcının gerçek bir altın külçesini eline alması için gerekli süreç ETF paylarını satmak kadar basit değil. Gundlach, "kağıt altın" ETF'lerin spekülatif araçlardan biraz fazlası olduğunu söyledi ve alıcıların fon sahibi olmasıyla külçe altın sahibi olmasının aynı anlama gelmediğinin altını çizdi.

Gundlach, "Eğer fiziksel altın arzı yetersiz kalır ve herkes kağıt altınını teslim almak isterse ne olur? Bu deveye hendek atlatmaya benzer." dedi. 

State Street Global Advisors ETF araştırma birimi yöneticisi Matthew Bartolini, "GLD paylarını fiziksel altınla değiştirme süreci normal sıradan bir iş değil. Fonun saklayıcısı Bank of New York Mellon halkla etkileşime girmiyor, sadece yetkili katılımcılar  denen -varlıkları fonun içine ve dışarı alan- aracılarla iletişim kuruyor. Bir yatırımcı altınını almak istiyorsa GLD'nin yetkili katılımcılarından biriyle çalışmak durumunda." dedi.

Bartolini'nin e-postasında fonun paylarını fiziksel altında değiştirmek isteyen bir bireysel yatırımcının çalıştığı aracı kurum ve yetkili katılımcı ile uygun düzenlemeleri yapması gerektiği belirtildi.