Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın güvercin isimlerinden aşırı sıkılaşmaya yönelik itirazlar yükselmeye devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, AMB’nin faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerektiğini, ancak üretim kapasitesini yok edebilme ve ekonomik gerilemeyi derinleştirebilme riskine karşı bankanın aşırı sıkılaştırmadan kaçınması gerektiğini belirtti.

Panetta, Floransa'da yaptığı bir konuşmada, "İhtiyatlı olmak, teşvikleri geri çekmekten talebi kısıtlamaya geçmek zorunda kalmamız ihtimalini dışlamaz. Ancak daha bariz ikinci tur etkilerinin yokluğunda, mevcut şokların arz üzerinde talepten daha olumsuz bir etki yaratmaya devam edeceğine dair ikna edici kanıtlara ihtiyacımız olacak" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın şahinleri ve güvercinleri

Şu anda para politikasının görevinin enflasyon beklentilerinin kontrolden çıkması riskine karşı önlem almak olduğunu söylen Panetta, bu durumun "parasal koşulların ayarlanması ve önden yüklemeli faiz artışları" anlamına geldiğini belirtti. Panetta, "Para politikasındaki ayarlama, pandemi sonrası dünyanın benzeri görülmemiş belirsizliğini hesaba katmalıdır."dedi.

Panetta açıklamasında, "Arz şoklarının kalıcı olarak potansiyel üretimi baskıladığı sonucuna varmada yanılıyorsak, ekonomiyi aşırı sıkılaşmaya tabi tutabiliriz" dedi. Bu durumun hızlı bir şekilde düzeltilmemesinin, kalıcı bir üretim kaybına neden olabileceğini söyleyen Panetta, ekonomide “açılacak yaranın” iyileştirilmesinin zor olacağını söyledi.