Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın, açık uçlu varlık alım programını 2014 yılında başlatacağını açıklamasının, daha kısa bir süre içinde daha cesur hareketler bekleyen yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının ardından son sekiz ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Japonya para birimi dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın Ocak 2014'ten itibaren her ay 13 trilyon yenlik (146.6 milyar dolar) varlık alımı yapacağını ve enflasyon hedefini ikiye katlayarak yüzde 2'ye çıkarttığını açıklamasının ardından, Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesi yakınlarından yükseldi. Euro dolar karşısında, Almanya'da yatırımcı güveninin Ocak ayında son 2.5 yılın en yüksek sevieysine çıkması ve bunun da Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinin ivme kazanmakta olduğuna yönelik işaretlere katkıda bulunmasının desteği ile son üç günde ilk kez değer kazandı.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek yıldan itibaren varlık alımı kararını işaret ederek, "Zamanlama, piyasanın bir miktar rahatsız olmasına neden olan faktördü," dedi ve "Yenin zayıflaması anlamında henüz büyük silahı görmedik. Bu silahe nflasyon hedefi yakınlarında biryerde saklı" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında, yüzde 1.4 ile 17 Mayıs'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdikten sonra, yüzde 1 yükselerek, New York saati ile 07:58'de 88.69 seviyesine geldi. Yen dün dolar karşısında 90.25 ile 23 Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesine gerilemişti. Japonya para birimi euro karşısında, yüzde 1.7 değer kazandıktan sonra, yüzde 1 yükselerek 118.15 seviyesine geldi. 17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3323 dolara çıktı.

Japonya Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, "Deflasyonu kısa bir süre içinde ortadan kaldırmak ve fiyat istikrarı ile birlikte sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlayabilmek için, Hükümet ve Japonya Merkez Bankası, politika koordinasyonunu sıkılaştıracak," dedi ve para politikasını gevşetmeye devam edeceğini ve yüzde 2 olan enflasyon hedefine mümkün olduğunca erken ulaşmayı amaçladığını belirtti.

(16:20'de güncellendi)