Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni, Ocak ayında, son 2.5 yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin ivme kazanmış olabileceğini işaret ediyor.

Almanya'nın Menheim kentindeki ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Aralık ayındaki seviyesi olan 6.9'dan Ocak ayında 31.5'e yükseldiğini duyurdu. Bu, Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 12 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Almanya İstatistik Ofisi'nin 2012 yılının dördüncü çeyreğinde ekonominin yüzde 0.5 kadar daralmış olabileceği tahminine karşın, merkez bankası Bundesbank, dün yaptığı açıklamada, ekonomide toparlanmanın halihzırda başladğını gösteren işaretler olduğunu kaydetti. Almanya'da iş dünyası güveni Aralık ayında yükselişini ikinci aya taşırken, ülkede hizmet sektörü büyümeye döndü. Avrupa Merkez Bankası, Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi'nde ekonominin bu yılın ilerleyen dönemlerinde resesyonda çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Londra'da BNP Paribas ekonomistlerinden Evelyn Herrmann, "İleriye bakan beklenti göstergeleri iyileşiyor," dedi ve "Bu, Almanya'nın sanayi üretimini ve güveni olumlu etkileyecektir ve 2012 yılındaki belirsiz oortamdan dolayı ertelenen yatırımların tekrar devreye sokulmasına neden olabilir" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında, ZEW raporunun açıklanmasının ardından yüzde 0.2 yükselerek, Frankfurt saati ile 11:07'de 1.3338 dolara geldi.