Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasada şu an yaşanan yüksek demir fiyatlarının gelecek bir ay içinde tekrar düşeceğini ve fiyatların kendi dinamiklerine döneceğini düşündüğünü bildirdi.

Durbakayım, yaptığı yazılı açıklamada, demir fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Piyasada şu an yaşanan yüksek demir fiyatlarının gelecek bir ay içinde tekrar düşeceğini ve fiyatların kendi dinamiklerine döneceğini düşündüğünü belirten Durbakayım, geçen bir ay içinde yüzde 50 civarında artış gösteren fiyatların arkasında sadece arz talep dengesine bağlı gelişmelerin olduğunu bildiklerini ifade etti.

Demir üreticilerinin piyasadaki ihtiyaca göre inşaat demiri veya yassı demir üretimi planladığını, büyük şantiyelere sahip inşaatçıların da projelerinin durumuna göre demir ihtiyaçlarını birkaç ay önce sipariş ettiğini hatırlatan Durbakayım, şunları kaydetti:

"Referandum öncesinde birçok inşaat firması, durağanlaşan konut talebine ve beklemeye aldıkları yeni proje lansmanlarına bağlı olarak demir siparişlerini minimum seviyeye indirdi. Aynı dönemde yurt dışı talebin de azalması, yüksek stok maliyeti nedeniyle zarar etmek istemeyen demir üreticilerinin üretimi minimuma indirmesine neden oldu. Referandumdan hemen sonra ise her şey bir anda değişti. Konut alımlarının erteleyen tüketicilerin ve yeni projelerini beklemeye alan inşaat firmalarının bir anda devreye girmesi çok yoğun bir demir talebi doğurdu. Stokları boş olan demir üreticilerinin, yeniden üretim hacimlerini artırana kadar geçen sürede ise fiyat artışı kaçınılmaz oldu.

Bu sürecin 2-3 hafta sonra tamamlanacağını düşünüyor ve demir fiyatlarının eski fiyatlarına doğru gerilemesini bekliyoruz. Bunun ötesinde şantiyelerimizi durdurmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Üretim süresi en az 3 yıl olan gayrimenkul sektöründe işini iyi bilen ve planlamasını doğru yapanlar bunu çok iyi bilir."

AA