Advertisement
HABERLER ABONE OL

 

 

SEFER YÜKSEL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sektörde faaliyet gösteren bankalarda mali bünye tespit çalışması ve stres testlerini başlattığı öğrenildi. Bilindiği gibi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 20 Eylül Perşembe günü Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 3 yıllık yol haritası olan Yeni Ekonomi Programı’nı açıklarken, bankaların güncel yapılarını tespit etmek için pazartesi günü mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatacaklarını açıklamıştı. Bloomberg HT’nin dört üst düzey banka yöneticisinden edindiği bilgilere göre, sektörde “stres testi” olarak bilinen mali bünye tespit çalışmaları için BDDK, geçen hafta cuma günü düğmeye bastı.

‘BANKALARDAN DÖNEMSEL TESTLER İSTENDİ’

BDDK’nın cuma günü bankalara yazı göndererek, bankalardan dönemsel olarak yaptıkları stres testlerini istediği öğrenildi. BDDK’nın bankalardan çalışmalarını pazartesi (dün) gününe kadar tamamlayıp göndermelerini talep ettiğini kaydeden kaynaklar, bankaların da yaptıkları stres testi çalışmalarını dün itibarıyla BDDK’ya gönderdiklerini belirtti. BDDK’nın bu çalışmasının, henüz bir ön çalışma olduğu yorumunda bulunan bankacılar, bankalardan gelen stres testlerinin incelenmesi sonucunda Kurum’un daha detaylı ve banka bazlı adımlara yöneleceğini ifade ediyor.

PORTFÖY KALİTESİ, SERMAYE YETERLİLİĞİ VE LİKİDİTE ANAKONULAR

BDDK’nın başlattığı mali bünye tespit çalışmalarında ana konuların portföy kalitesi, sermaye yeterlilik rasyoları ve likidite gibi başlıkların ana konular olduğu belirtildi. Bankaların bu konuyla ilgili raporları BDDK’ye gönderdiği öğrenildi. Bilindiği gibi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bankacılık sektörümüze yönelik yaşanan tüm süreçler önemli adımlar atmamızı ortaya koyuyor. Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışma sonucuna göre gerekli görülürse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız” diye konuşmuştu. Bakan Albayrak’ın bu açıklamasının ardından sektöre yakın kaynaklar, BDDK’nın yapacağı detaylı değerlendirmeler sonrasında, gerekirse her bankanın zayıf noktasına özel adımlar atılabileceğini bildirmişlerdi.

BANKACILIK HİSSELERİ RALLİ YAPTI

Öte yandan dün Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerine ciddi alımlar gelmiş ve Bankacılık Endeksi yüzde 6.3 yükselmişti. Uzmanlar, bankacılık hisselerine gelen alımlarda BDDK’nın başlattığı bu çalışmanın da önemli etkisi olduğunu ifade ediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 30-47 aralığında düşüş gözlenen bir çok bankacının hisselerinde dün önemöli yükselişler gözlendi. En fazla yükseliş yüzde 9.4 ile Vakıfbank hisselerinde yaşanırken, Garanti Bankası hisseleri yüzde 8, Akbank hisseleri yüzde 6.5, Yapı Kredi hisseleri yüzde 5.1, İş Bankası hisseleri yüzde 4.4, Halkbank hisseleri ise yüzde 3.6 yükseldi.