Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Hisse senetleri Pazartesi günü, ABD ve Çin'in ticaret savaşında ateşkes kararı almasının ardından sıçrama yaparken, dolar değer kaybetti. Petrol, üreticilerin üretimi kısacağına ilişkin iyimserlikle yükseldi.

Madencilik şirketleri ve oto üreticileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın gece yarısı tweet'inde, Çin'in ABD yapımı otomobillerin ithalatına uyguladığı tarifeleri "azaltma ve ortadan kaldırma" konusunda anlaşmaya vardığını kaydetmesinin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Dow Jones, Nasdaq ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, iki ülke liderlerinin yeni tarifelerin durdurulması ve görüşmelerin yoğunlaştırılmasını kararlaştırmasının ardından, tümü birden, yukarı yönlü açılışı işaret ederken, Asya hisse senetleri değer kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi tekrar yüzde 3 seviyesinin üzerine çıktı. Euro, imalat sektörünün yavaşladığını gösteren veri sonrası kazancını geri verdi.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın piyasayı yönetmek için anlaşmalarını uzatmaları ve Kanada'nın en büyük petrol üretim bölgesi Alberta'nın daha önce görülmemiş miktarda üretim kısıntısına gitmesi ile birlikte, tüm dünyada fiyatları desteklemeye yönelik çabaların etkisiyle sert yükseldi. Piyasadaki iyimser hava, bu hafta gerçekleştirilecek OPEC toplantısına çok az bir süre kala Katar'ın gruptan ayrılma kararı alması ile birlikte hafifçe azaldı.

Arjantin'de düzenlenen G-20 toplantısında Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki ateşkes, risk varlıkları için oldukça kötü geçen bir dönemin ardından, yatırımcıların küresel büyümeye ilişkin endişelerinin bir miktar azalmasına neden oldu. ABD 1 Ocak'tan itibaren 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına ek tarife uygulamayı programlamıştı. Geleceğe bakıldığında, traderlar, olası üretim kısıntılarının boyutu konusunda fikir sahibi olabilmek için OPEC ile ilgili haberleri takip etmeye devam edecek.

Melbourne'de JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Kerry Craig, "Trump-Xi görüşmesini işaret ederek, "Haftasonu gerçekleşen ABD-Çin anlaşması, piyasa beklentileri açısından çok olumluydu," dedi ve "Bu nedenle piyasada bir gün ışığı var, ancak sonuç konusunda çok olumlu olmak için henüz çok erken" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, Parlamento'nun Brexit anlaşmasını reddetmesi durumunda, İngiltere'de Başbakan Theresa May'in hükümetinin düşürülme tehlikesinin artması sonucu kazancını geri verdi. May'e yönelik bu risk, kanun yapıcıların bu hafta May'in planını tartışmaya başlaması ile birlikte daha da arttı. Çin yuanı, gelişen piyasa varlıkları ile birlikte yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar:

*Ford, Fiat Chrysler ve diğer oto üreticileri Pazartesi günü Kasım ayı ABD satış rakamlarını açıklayacak.
*Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü Kongre Müşterek Ekonomi Komitesi'nde ekonomik görünüme ilişkin konuşacak.
*ABD'de finans piyasaları, eski Başkan George H.W. Bush'un ölümü dolayısıyla ulusal yas ilan edilmesi nedeniyle kapalı olacak.
*Çin Kasım ayı dış ticaret verileri Cumartesi günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:46:'da yüzde 1.7 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini altıncı güne taşıyarak üç haftayı aşkın sürenin zirvesini gördü.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yaklaşık 3 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.8 tırmandı ve yükselişini altıncı güne taşıyarak üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini test etti.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 2 ile son bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek iki ayın zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1345 seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 113.48 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2732 ile yaklaşık 5 haftanın en düşüğüne indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.6 yükselerek yaklaşık dört ayın ziresini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi dört baz puan ile son bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.03'e çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.32'ye tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.359 ile 14 haftanın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki faiz farkı 7 baz puan düşerek 2.8321 yüzde puanı ile iki ayın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.2 tırmanarak iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.3 ile yaklaşık 2 yılın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 53.14 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.7 ile son bir ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 6,304.00 dolar ile yaklaşık 10 haftanın zirvesine çıktı.
*Altın yüzde 0.9 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,230.94 dolar ile dört haftanın zirvesini gördü.

(15:10'da güncellendi)