Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD ve Çin’in, Beijing’in fikri mülkiyet hakları konusunda daha iyi koruma sağlaması ve önemli ölçüde ABD ürünü alımı yapması kaydıyla ABD’nin Çin’e uyguladığı bir çok gümrük vergisini kaldıracak bir ticaret anlaşmasına varmalarına çok az kaldığı belirtildi.

Çin yetkilileri geçtiğimiz hafta 200 milyar dolarlık Çin ürününe konulacak yeni vergileri önlemeye yönelik görüşmeleri sürdürmüştü. Bu, Trump yönetiminin Çin’in 50 milyar dolarlık ABD ürününe misilleme olarak ek vergi koymasının ardından 8 aylık ticaret savaşlarının fitilini ateşleyen adımıydı.

İki ülke arasında gümrük vergilerinin tümünün bir anda mı kaldırılacağı yoksa zaman içinde Çin’in taahhütlerini yerine getirip getirmediği gözlemlenerek mi kaldırılacağı ise, konuya yakın kaynakların belirttiğine göre, henüz belli değil.

Kaynaklara dayandırılan haberde, Çin’in ABD’ye tarım ürünleri, otomobil ve diğer ürünlerde daha düşük gümrük vergileri teklif ettiği belirtildi. Çin’in özellikle Houston merkezli Chiniere Energy Inc.’den 18 milyar dolarlık doğal gaz alımı yapabileceği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ne zaman görüşeceklerine dair tarih henüz netleşmedi.

The Wall Street Journal ABD ve Çin bir ticaret anlaşması yapmaya çok yakın olduklarını ve iki ülkenin liderlerinin 27 Mart’ta görüşebileceklerini belirtti.