Advertisement

KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Son dönemde gerçekleşen halka arzlarda yurt içi bireysel yatırımcının talebinin yeniden canlandığı görülüyor.

Yaz aylarında gerçekleşen halka arzlarda bireysel katılımcı sayısı 20 binlere kadar gerilerken, son 5 halka arzın üçünde 100 bin, bir halka arzda ise 200 binin üzerinde yatırımcı sayısına ulaşıldı.

Halka arz edilen şirket Bireysel yatırımcı sayısı
Gelecek Varlık 82 bin 659
Anatolia Tanı 112 bin 831
Hedef Holding 123 bin 364
Margün Enerji 205 bin 684
Kim Market 187 bin 366

Son gerçekleşen halka arzlar ile birlikte toplam halka arz edilen şirket sayısı 40’a ulaşırken, toplam fonlama tutarı 17 milyar TL civarında oldu.

Hali hazırda Borsa İstanbul’da işlem gören bu yeni halka arzların piyasa değeri ise 100 milyar TL’ye yaklaşırken, bu rakam toplam Borsa İstanbul piyasa değerinin yüzde 8,9’una tekabül ediyor.

"Yatırımcı halka arza susamış diyebiliriz"

Son gelen sonuçları Bloomberg HT'ye değerlendiren finansal danışman Tuncay Turşucu, yatırımcıların yoğunluğun azalmasıyla arzlara ilgi gösterdiğini söyledi.

Turşucu, artan ilgiyi şöyle yorumladı: Yaz aylarında halka arzlar yoğundu fakat son dönemde bu yoğunluğun azalması halka arzlara ilgiyi artırmış olabilir. Buna belki de yatırımcı halka arza susamış diyebiliriz. Son dönemde gerçekleşen halka arzların büyüklüğünün de 1 milyar TL altında olması yatırımcı tercihinde bir etmen. Ayrıca bizim yatırımcılarımızın altın tercihlerini yüksek, bu dönemde altın performansının zayıf olması da etkili olabilir. Halka arzda dağıtım esaslarındaki farklılıkları da göz önünde bulundurmakta fayda var. Son olarak yaz ayının da sona erdiğini, tatil modundan çıkan yatırımcıların mesai moduna döndüğünü söyleyebiliriz."

Gelecek Varlık, halka arzdan 360,4 milyon TL'lik gelir sağladı.

Garanti Yatırım tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre şirketin 22 milyon TL nominal değerli payları halka arz edilirken, gelen talebin ardından satışa sunulan payların yüzde 20’sine denk gelen ek satışa konu 4,4 milyon TL nominal değerli paylarının da satışıyla toplam 26,4 milyon TL nominal değerli paylar halka arz edildi.

Şirketin 1 TL nominal değerli paylarının halka arz fiyatı 13,65 TL olarak belirlenirken, 26,4 milyon TL nominal değerli payların satışı sonucunda halka arz büyüklüğü 360,4 milyon olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara planlanan tahsisat tutarının yaklaşık 2,7 katı, Yurt İçi Yüksek Başvurulu Yatırımcılara planlanan tahsisat tutarının yaklaşık 14,1 katı, Yurt içi Kurumsal Yatırımcılara planlanan tahsisat tutarının yaklaşık 9 katı talep geldi.

Yatırımcılardan gelen talebin karşılanabilmesi amacıyla, Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılar için ayrılan %10’luk tahsisat oranı diğer tahsisat gruplarına aktarıldı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada Anadolu Tanı halka arzında 23 milyon adet hissenin 22,50 TL’den satışının yapıldığı bildirildi.

Halka arza tahsis edilen hisselerin yüzde 59’u yurtiçi bireysele, yüzde 30’u yurtiçi kurumsala, yüzde 10’u yurtdışı kurumsala yüzde 1’i ise şirket çalışanlarına dağıtıldı

Açıklamada halka arzda, nihai halka arz fiyatına göre, toplam 113 bin 32 yatırımcıdan, ek satış hariç halka arz edilen 20 milyon TL nominal değerli payların 9,75 katına denk gelen 194,9 milyon TL nominal değerli pay talebi geldiği belirtildi.

Info Yatırım Menkul Değerler’den yapılan açıklamada Hedef Holding halka arzında 1,96 TL’den 60 milyon hissenin satışının yapıldığı bildirildi.

Halka arz büyüklüğü 117,6 milyon TL olurken halka arz edilen hisselerin yüzde 40’ı yurtiçi kurumsal, yüzde 35’i yurtiçi bireysel, yüzde 20’si yurtdışı kurumsal yatırımcılara ve yüzde 5’i Hedef Grubu çalışanlarına dağıtıldı.

Hedef Holding’in sermayesinin 250 milyon TL’den 300 milyon TL’ye çıkarılması nedeniyle
artırılan 50 milyon TL nominal değerli pay ve mevcut ortak Sibel Gökalp'in sahip olduğu
10 milyon TL nominal değerli pay olmak üzere toplam 60 milyon TL nominal değerli pay halka
arz edildi.

Halka arzda toplam 123 bin 745 yatırımcıdan halka arz edilen 60 milyon TL nominal değerli payların
6 katına denk gelen 357,8 milyon TL nominal değerli filtrelenmemiş pay talebi geldi.