Advertisement

KUTAY KORAP

Borsa İstanbul 2020 yılında TL bazında rekor seviyelerden birden fazla kapanış gerçekleştirirken, dolar bazında Mart ayı dip seviyesi olan 125 dolardan 198 dolara kadar yükseldi. Yeni yıla girildiğinde ise endekste hem TL hem de dolar bazında yükseliş devam etti. Borsa İstanbul yılın ilk ayını geride bırakmaya hazırlanırken, mevcut getirisi TL bazında yüzde 4’e yaklaştı. Diğer taraftan ise dolar bazında 215 seviyesine kadar çıkarak 2018 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yıl başından bu yana dolara karşı yüzde 1 oranında değer kazanan TL de bu artışa destek sağladı.

Borsa İstanbul’da hem 2020 yılında hem de 2021 yılında sınai hisseleri öncülüğünde yükselişler görülürken, bankalarda zayıf seyir görüldü. Son 13 aylık göz önünde bulundurulduğunda sınai endeksi 232 dolardan 350 dolara kadar yaklaşık yüzde 50 prim gerçekleştirdi. Bu dönemde bankacılık endeksi ise dolar bazında yüzde 26 değer kaybetti.

Hisse senetlerinin TL bazındaki mevcut seviyeleri incelendiğinde ise; Arçelik, Bim, Doğan Holding, Erdemir, Gübre Fabrikaları, Koç Holding, Koza Maden, Koza Altın, Kardemir-d, Migros, Oyak Çimento, Petkim, Sabancı Holding, Şişe Cam, Turkcell, TSKB ve Türk Telekom tarihi en yüksek seviyelerini bu dönem içerisinde gördü. Bu da BIST 30 hisse senetlerinin yüzde 57’sinin TL bazında tarihi seviyelerini test ettiğini gösterdi. Bu hisse senetleri içerisinde sadece TSKB TL bazlı zirvesini test eden banka oldu.

BIST 30 hisse senetleri TL bazında rekorlara imza atarken, dolar bazındaki zirvelerini henüz gören olmadı. Fakat bazı hisseler dolar zirvelerine yaklaştı. Dolar bazlı tarihi zirvesine en yakın olan 3 hisse sırasıyla Kardemir-D, Gübre Fabrikaları ve Bim oldu.