Advertisement
HABERLER ABONE OL

Happy People Project Kurucu Ortağı ve CEO'su Orçun Onural Bloomberg HT’de Üst Düzey programına konuk oldu.

Reklam sektörünün herşeye rağmen çok dinamik bir sektör olduğunu ve sektörün ortalama yüzde 75'in üzerinde bir büyüme kaydettiğini belirten Onural, “sektör büyüklüğü de baktığınızda 95 milyar TL üstü rakamlara geldi. Medya ve reklam yatırımlarının yüzde 66'sı dijital medya oldu, yani dijital tarafa yapılan yatırım oldu. Bu oran 2020 yılında yüzde 45'ti ve pandeminin hayatımıza girmesiyle beraber dijital kanallarda büyüme inanılmaz oldu. Şu anda dijital açık ara önde gidiyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Ortadoğu'da büyüme stratejimizi geliştirdik”

Happy People Project’ten bahseden Onural 2023 yılında yurtdışı yatırımlarını artırdıklarını söyledi. Onural “2023 de aslında baktığınızda zor bir seneydi, doğal afetler, seçim ortamı, enflasyonist ortam bunların hepsi birleştiğinde aslında Türkiye'de herkes için zor bir seneydi. Bu dönemin bizim için şöyle bir avantajı oldu, biz yurtdışı yatırımlarımızı artırdık. New York ofisimizden sonra Dubai ofisimizi açtık. Ortadoğu'da büyüme stratejimizi geliştirdik ve ekip yapımızı ve çalışma sistemimizi değiştirdik. Global anlamda hem Amerika'ya, hem de EMEA bölgesine hizmet veren bir ajans olduğumuz için Türkiye, Amerika ve Ortadoğu ekiplerini ayırdık.

Amerika biliyorsunuz pazarlama dünyasının devi, orada bir Türk ajansı olarak varolmak çok kolay bir iş değildi. Biz pratik işleri çözebilen ve daha hızlı karar veren ve daha hızlı uygulayan bir yapıya sahibiz bu da orada avantajımız oldu, farklılık yarattı.

Biliyorsunuz dünyanın en büyük spor organizasyonu "Super Bowl", en pahalısı ve en önemlisi, özellikle tüm Amerika'nın televizyona kitlendiği bir iş. Super Bowl'da bir Türk reklam ajansının ve uluslararası bir markayla orada olması çok gurur verici bir şeydi.

Biz Super Bowl organizasyonu için bir proje sunduk, dedik ki ‘size uygun bir projemiz var, çok da inanıyoruz’ ve bu projeyi hayata geçirdik. Proje çok başarılı oldu, Ad Age'de editörün seçkisi olarak da yayınlandı. Amerika'da en çok beğenilen 3 kampanyadan biri oldu. Bir ajansın Super Bowl'da reklamının yayınlanması çok özel bir durum. Özellikle yüzde yüz Türk sermayeli bir ajansın orada olması, o devlere karşı yaptığı işle anılması çok önemliydi.

2023 yılındaki Super Bowl başarısı bize 2024'te de aynı şansı tanıdı. Bu sene tekrar katıldık, iki yıl üst üste bir Türk reklam ajansının bu organizasyona katılması ayrıcalıklıydı. Bu senede çok başarılı bir kampanya yaptık ve şimdi bu ay sonunda bunun sonuçlarını bekliyoruz. 3'te 3 yapmak istiyoruz, 2025'te de katılmak istiyoruz ve bunun için şimdiden çalışmalara başladık.” diye konuştu.

“Dünyada yükselen yıldız Doğu ve Asya”

Büyüme stratejilerinden de bahseden Onural Mart sonunda Suudi Arabistan, Riyad'da ofis açacaklarını belirterek şunları söyledi, “Şimdi Suudi Arabistan büyük bir değişimin içerisinde, bizim de bu değişimin içinde olmamız gerekiyor. Reklamcılık anlamında Avrupa bizim için doymuş bir pazar. Avrupa nüfusu gittikçe yaşlandığı için ve üretim de azaldığı için Avrupa pazarında bir gelecek görmüyorum. Bu sektörde dünyada yükselen yıldız Doğu ve Asya. Hangi pazarlarda bize ihtiyaç var ona bakıyoruz büyümek için. Biz belli ülkelerde işimizi çok iyi yapalım ve buralarda derinleşelim istiyoruz.”

Onural Türkiye pazarının da büyük ve dinamik bir pazar olduğunu, Türkiye'de bağımsız ajans olarak en büyük ajanslardan bir tanesi olduklarını belirtti ve “Türkiye bizim için çok kıymetli, yetenekleri kadromuza katmaya çalışıyoruz. Yetenek bulmak da çok zorlaştı, yetenekler farklı sektörlere kaydı. Bizim için Türkiye büyümesi çok önemli.” dedi.

Onural artan maliyetlere ilişkin “Doğru insan kaynağını bulup yönetmek çünkü maliyetler çok yüksek. Reklam sektöründe çalışmak isteyen insanların istedikleriyle bizim müşterilerden alabildiklerimiz arasında ciddi bir açık var. En büyük sıkıntı burada yani alamadığımız bir kazancı çalışanlarımıza vermek çok zor. Türkiye'deki en büyük problem bu, insan sayısının az olması ve insanlarında çok pahalı olması. Onları barındırabilmek ve tutabilmek çok kolay işler değil, Türkiye'deki bir çok reklam ajansının burada zorlandığını biliyorum.

Bunun yanında, medya yatırımlarında fiyatlar çok arttı. Bütün mecralarda çok yüksek bedeller geldi. Prodüksiyon maliyetleri yükseldi, artık öyle iyi bütçelerle çok iyi işler yapma şansınız yok. Dolayısıyla sektör çok da kolay durumda değil.” yorumunu yaptı.

“Yapay zekayı üretim kısmında kullanıyoruz”

Onural ayrıca “Yapay zekayı üretim kısmında ciddi kullanıyoruz ve faydalarını da görüyoruz. Ama gelecekte birçok sektörün yok olmasına sebep olacağını da düşünüyorum. Bunun hayatın içinde bir sınırı olacak mı bilmiyorum ama çok hızlı ilerliyor biz de çok ciddi kullanıyoruz. Şimdi tüketici kendi içeriğini kendi yaratıyor. Özellikle influencer'lar, Tik Tok ve Instagram fenomenleri bunların yarattığı içeriğin üstüne içerik yaratmanız çok zor. Biz de mecbur onlara bakıp esinleniyoruz.” değerlendirmesini yaptı.