Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Birleşik Ödeme Para Transferi Kıdemli Direktörü Oğuzhan Akın, büyüme hedefleri bakımından önümüzdeki dönemde önceliklerinin uluslararası arena olduğunu söyledi. Akın, TransferGo Bölgesel Büyüme Direktörü Senem Ergüvenoğlu ile Bloomberg HT televizyonunda katıldığı Finansal Teknoloji programında, Birleşik Ödeme’nin Azerbaycan ofisimini açtığını, Azerbaycan Merkez Bankası’ndan gerekli izinleri alarak ve inovatif çözümler üzerinde çalışmaya başladığını belirtti. Aynı şekilde Romanya’da da ekip kurduklarını ve merkez bankasından lisans çıkmasını beklediklerini vurgulayan Akın, “Bölgesel olarak diğer ülkelerdeki çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yılı sonunda 10 ülkede 10 ofis hedefimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra hem açık bankacılık hem de FAST sistemi ile işlem sayımızı önümüzdeki dönemde katlamayı düşünüyoruz. Bölgesel ofislerimiz ile de hem bulundukları lokal marketlerde hem de bölgesel de iş ortağı sayımızı arttırarak para transferinde Payports dikeyi olarak hub olmak ve hizmetlerimizi globale taşımayı planlamaktayız” diye konuştu. 2021 yılı için 20 Milyar TL yıllık işlem hacmi ve 10 Milyon kullanıcıya hizmet vermeyi hedefleyerek yola çıkmıştıklarını belirten Akın, şuan geldikleri noktada bu hedefe çok yaklaştıklarını ve yıl sonu itibariyle bu hedef tutturacakların ifade etti.


‘Para transferi konusunda lider şirket konumuna geldik’

Fintech as a service stratejisyle ödeme sistemlerinin bütün alanlarında hizmet verdiklerini kaydeden Akın, son beş yıldır Türkiye’de para transferi ve ödeme altyapısı hizmetleri ile bölgesel fintech oyuncusu olma hedefiyle hizmet verdiklerini vurguladı. 2020 yılı itibarıyla TransferGo gibi para transferinde önemli bir isme Türkiye partneri olarak hizmet vermeye başladıklarını kaydeden Akın, “Türkiye’de para transferi konusunda lider şirket konumuna geldik. Başladığımız noktadan bugün geldiğimiz noktaya bakarsak ödeme altyapımızı dünya standartına ulaştırmada büyük yol aldık diyebiliriz. Şuanda uluslararası iş ortaklarımız sistemlerimize verdiği ödeme emirlerini neredeyse ortalama olarak 1 dakikanın altında gerçekleştirebiliyor. Fintech ekosisteminde rakiplerimizden ayrıştığımız kısım öncelikle para transferinde hub olmak istememiz ve güçlü ortaklık yapımız ile verdiğimiz hizmeti her geçen gün daha kaliteli hale getirmeye devam etmemizdir. Şirket olarak ürünlerimizi dikey yönetim sistemiyle yönetmekteyiz. Payports dediğimiz dikeyimiz ile stratejik olarak para transferine odaklı ürünümüzde öne çıkmak ve sürekli geliştirmeye çalışmaktayız. Platform sağlayıcı konseptimiz ile lisansımız kapsamında para transferi, kartlar, kiosk çözümleri ve dijital cüzdan gibi birden fazla dikeyde hizmet vermekte ve sektörde ayrışmaktayız. Şuanda baktığımızda hem global fintechlere ,lokal büyük şirketlere ve bankalara ödeme altyapısı hizmeti sunmaktayız. Bunlardan başlıca Nöbetçi Transfer ürünümüz mesai saatleri sonrasında para transfer çözümü olarak bankalarda hizmet vermeye devam etmektedir. Bu ürünümüz ile inovatif çözümler sunarak ayrıştığımızı belirtebiliriz” dedi.

‘164’ten fazla ülkeye para transferi hizmeti veriyoruz’

TransferGo Bölgesel Büyüme Direktörü Senem Ergüvenoğlu ise 2020 yılında toplamda global para transferi sektörünün 700 milyar dolar ile kapandığını ve pandemide mobiletenin azalmasından dolayı para transferleri sektörünün küçüldüğünü belirtti. Dijital kanalların varlığı sayesinde bu dönmede küçülmenin beklenenden çok daha az gerçekleştiğinin altını çizen Ergüvenoğlu, dijitalleşme ile beraber hız ve maliyet avantajının da arttığının altını çizdi. TransferGo’nun 3 milyonu aşkın kullanıcıya ve 164’den fazla ülkeye para transferi hizmeti sağladığını belirten Ergüvenoğlu, “Globalde Mastercard ve Visa, Türkiye’de ise Birleşik Ödeme ile işbirliği yapıyoruz. Müşterilerimize 7/24 anında para transferi hizmeti veriyoruz” dedi. 2018 yılında Türkiye’ye giriş yaptıklarını ve o tarihte Avrupa’dan Türkiye’ye para transferi hizmetine başladıklarını kaydeden Ergüveoğlu, “2020 yılında ise Birleşik Ödeme işbirliği ile Türkiye’den para transferlerini başlatmış olduk. Bu işbiliği ile hem Türkiye’ye olan para transferi hem de Türkiye’de yurtdışına para transferlerini hayata geçirmiş olduk. Bu anlamda hem altyapı hem de operasyon desteği Birleşik Ödeme tarafından sağlanıyor” diye konuştu.