Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Hintli şirketler son dakika Rus petrolü alımlarının peşinde.

Bloomberg'in haberine göre, Hindistan merkezli petrol rafineri şirketleri Rus petrolüne yönelik yeni tur yaptırımlardan önce siparişlerini hızlandırdı.

Habere göre en az 4 Hintli şirket, 5 Aralık tarihine kadar yüklemesi gerçekleştirilecek ve 19 Ocak'ta teslim edilecek şekilde Rus petrolü almak için girişimlerde bulundu.

Söz konusu tarihlerin ABD öncülüğündeki Rus petrolüne yönelik fiyat tavanı uygulaması altındaki petrol alımları için belirlenen sürelere aykırılık oluşturmadığı görüldü.

Fiyat tavanının 5 Aralık tarihinden itibaren yapılacak yüklemeler için geçerli olması öngörülüyor. ABD ve İngiltere tarafı daha önce yaptığı açıklamalarda fiyat tavanı gelmeden önce yapılan yüklemelerde 19 Ocak'a kadar mühlet tanınacağını belirtmişti.

Tavanda esneklik planlanıyordu

Daha önce çıkan haberlere göre Biden yönetimi Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasından geri adım atmaya hazırlanıyor.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre ABD’li yetkililer yatırımcıların eleştirileri ve uygulamanın yaratacağı petrol fiyatı dalgalanmasıyla finansal piyasalara risk oluşturacağı gerekçesiyle planı esnetecek.

Yeni plana göre fiyat tavanı varil başına 40-60 dolar arasında öngörüldüğü belirtilen ilk planlanandan yüksek bir noktada belirlenecek ve fiyat tavanına katılan ülkeler ise sınırlı olacak.

Kaynaklara göre G-7 ve Avustralya planı uygulamaya hazır. Güney Kore, Yeni Zelanda ve Norveç’in de fiyat tavanı uygulamasına katılması beklenirken büyük ölçekli petrol ithal eden Çin ve Hindistan’ın plana katılımı beklenmiyor.