Advertisement

Küresel hisse senetleri geçen haftaki rekor seviyeden bu yana kaydettiği kayıplarını genişletti. Teknoloji şirketlerinin bilançolarının hayal kırıklığı yaratması, değerlemelere ilişkin endişeler ve ABD piyasasındaki perakende yatırımcı çılgınlığı düşüşte etkili oldu. Dolar önemli paralar karşısında yükseldi.

Nasdaq 100 vadelileri, Apple Inc. ve Tesla Inc. gibi şirketlerin finansal sonuçlarının piyasa sonrası işlemlerde düşüşü tetiklemesiyle zayıf performans gösterdi. Hong Kong ve Avustralya hisseleri Asya'daki düşüşe öncülük etti.

Daha öncesinde S&P 500 Endeksi yüzde 2.6 ile Ekim'den beri en sert düşüşünü kaydetti. Fed faiz değiştirmezken, ekonomiye geniş çaplı desteği kesmekten çok uzak olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi, 10 yıllıkların faizi yüzde 1'in biraz üzerinde seyrediyor.

Perakende yatırımcıların önemli bir güç haline gelmesiyle birlikte piyasanın bazı kısımlarında çalkantı devam ediyor. GameStop Corp. ve AMC Entertainment Holdings Inc. piyasa sonrası işlemlerde sert düşerek Çarşamba günkü kazançlarını azalttı. Perakende çılgınlığını tetikleyen WallStreetBets Reddit forumunun moderatörleri, forumu dışarıya kapalı hale getirildi.

Bu hafta yatırımcılar şirketlerin sağlık durumunu ölçmek için dikkatlerini bilanço açıklamalarına çevirirken hisse senetlerinde yukarı yönlü ivme tersine döndü. Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında ABD ekonomisinin tam toparlanmadan ve politika yapıcıların enflasyon ve istihdam hedeflerinden çok uzak olduğunu belirtti.

Apple hisseleri yöneticilerinin temkinli görünümünün ardından düştü. Tesla beklenenden daha düşük kâr ve rekor seviyede gelir açıkladı. Karışık gelen finansal sonuçlar yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Facebook 2021'de "önemli ölçüde belirsizlik" olduğu uyarısında bulundu. Güney Kore'de Samsung Electronics Co.'nun kârı tahminleri ıskaladı.

Virüs tarafında İngiltere'de yetkililer yeni kısıtlamalar açıkladı. Almanya 2021 büyüme tahminini düşürdü. Avrupa Birliği (AB) AstraZeneca Plc ile aşı tedariki konusundaki anlaşmazlığını gideremedi. Tedarik sürelerinde daha fazla gecikme riski arttı.

Bitcoin 30 bin doların altına gerilemesinden sonra kaybını azalttı.

ABD'de Perşembe günü dördüncü çeyrek büyüme verisi, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve yeni konut satışları açıklanacak veriler arasında.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 14.07'de yüzde 0.3 çekildi. Endeks Çarşamba günü yüzde 2.6 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.2 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.8 azaldı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 geriledi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 azaldı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.2095'e geriledi.
Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 104.28 seviyesinden alıcı buldu.
Offshore yuan 6.4950'de fazla değişmedi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1.01'de kaldı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1.09 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.5 düşüşle varili 52.59 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.3 değer kaybederek onsu 1,838.23 dolar oldu.