Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hollanda Merkez Bankası kölelikle ilgili tarihi bağlantılarını araştıracak ve böylelikle tüm dünyada ırkçılığı kınayan kurumlar arasında yerini alacak.

Banka sözcüsü Bouke Bergsma, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Amsterdam merkezli regülatörün, soruşturmayı yürütmesi için bağımsız bir tarafı görevlendireceğini duyurdu. Araştırma, bankanın 2 asrı aşan tarihinin ilk yılları ve söz konusu dönemdeki yetkilileri üzerinde odaklanacak.

Bergsma, sonraki olası adımların İngiltere Merkez Bankası'nın başlattığı benzer girişimden esinlenilerek yapılacak bu soruşturma sonrası kararlaştırılacağını söyledi.

325 yaşındaki İngiltere Merkez Bankası geçen ay , köle ticareti ile ilişkili eski başkanlarının portrelerini kaldıracaklarını ve bu şekilde bir ticarete adı karışmış yetkililerin bankanın herhangi bir yerinde bir izinin kalmamasının sağlanmak için koleksiyonunu gözden geçireceğini duyurmuştu.

Hollanda gazetesi Vrij Nederland Cuma günü, Hollanda Merkez Bankası başkanlarından birkaçının da geçmişte kölelikle ilişkisinin olduğu yolunda bir haber yayımladı. Bu isimler arasında, kurumun kuruluşunda finansman katkısında bulunanlardan biri olan ve Karayipler'de plantasyonlara fon sağlayan Johanna Borski de yer alıyor.