Advertisement
HABERLER ABONE OL

Evergrande hisse senetlerinin işlemlerinin uzun süreli durdurulması, Hong Kong piyasasında işlemleri askıya alınan hisselerin değerinin de 61 milyar dolarla rekora yükselmesine neden oldu.

Hong Kong’da sorunlu gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’nin hisse senedi işlemleri 4 Ekim’de durduruldu. İki haftadan daha fazla bir süre sonra, şirket görünen işlemleri dışında bir bildirimde bulunmadı ve uluslararası tahvil yatırımcılarına toplam 275 milyon doları bulan beş ödemeyi gerçekleştirmedi.

Refinitiv’in verilerine göre, işlemlerin askıya alınması, piyasada işlemleri durdurulan şirketlerin toplam değerinin 2020 yılının sonundaki seviyesi olan 3,9 milyar dolardan rekor 61 milyar dolara çıkmasına neden oldu.

Asya Şirket Yönetişim Birliği Araştırma Direktörü Jane More, şirketlerin hakim ortaklarının işlemlerin durdurulmasına yatkın olduklarını söyleyerek, “Bunda bir sorun var. Zira halka açık şirketlerin birçoğunda çoğunluk hissesi var. Azınlık hissesine sahip ortakların hakları her geçen gün eriyor. Bu Hong Kong’un bir barometresi” dedi.

Evergrande'de hisse satışı askıya alındı

Ağır borç yükü altındaki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande'nin emlak hizmetleri birimindeki yüzde 51 hissesini satma anlaşmasının rafa kaldırılması, diğer Çinli gayrimenkul şirketi Sinic'in resmi olarak borcunu temerrüde düşürmesi ve Kaisa'nın kredi notunun tekrar indirilmesiyle Çin'in gayrimenkul sektöründeki borç krizi katlanarak devam etti.

Konuya yakın kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, 300 milyar dolardan fazla borcuyla iflasın eşiğinde olan Evergrande, emlak birimi Evergrande Property Services'deki çoğunluk hisselerini daha küçük rakibi Hopson Development Holdings'e yaklaşık 20 milyar Hong Kong doları (2.6 milyar dolar) karşılığında satmak için yaptığı teklifi askıya alındı.

Dolar cinsi tahvillerinden birini resmi olarak temerrüde düşürme riski bulunan Evergrande alacaklılarına ve tedarikçilerine ödeme yapmak için kaynak oluşturmaya çalışıyordu.

Bazı yatırımcılar şirketin dolar cinsi tahvillerinde resmi olarak temerrüte düşeceğini varsayıyorlar.

Bununla beraber, Evergrande'nin ana iştiraki Hengda Real Estate Group Co, kaynakların verdiği bilgiye göre "yurt içi" tahvilinin 121.8 milyon yuanlık (19 milyon dolar) kupon ödemesini ise tamamladı.