Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde ABD'li teknoloji şirketi Facebook, kendi kripto para birimi Libra ve dijital cüzdan Calibra'nın 2020 yılında piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Facebook’un bu yeni adımını Northumbria Üniversitesi Öğretim Üyesi Hossein Sharif Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Piyasa Hattı programına konuk olan Sharif, “Bence bu çok büyük bir adım oldu ve bu durum sadece teknoloji dünyası ile ilgili değil.  Bu hem uluslar arası hem de ulusal bir konu. Bu yüzden çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

Konu hakkında endişelerini belirten Northumbria University Öğretim Üyesi şu açıklamalarda bulundu;

“Bir meslektaşım insana bir silah verirseniz o bankayı soyabilir, bankayı soyabilirse bir ulusu soyabilir ve uluslararası bir para birimi verecek olursanız, dünyayı soyabilir derdi. Ben Facebook’u suçlamıyorum ancak söylemeye çalıştığım şey, bu durumun çok büyük bir adım olduğudur.  Bu adımın devlet para birimleri ile ilgili küresel ve ulusal ekonomilerde çok büyük sonuçları olabilir.  Facebook bunu çok dikkatli adımlarla ilerletmeye çalışıyor. 

Facebook diğer herhangi bir şirketle kıyaslandığında çok büyük bir şirket.  Facebook’un kurucularından bazıları Facebook’un aslında ayrılması gerektiğini söylüyor.  Yeni para birimiyle de gücüne güç katacağını düşünecek olursak elindeki güç 100’e katlanacaktır.  Facebook’un geçmişinde bazı skandalları olmuştu. Bu durumda aslında bize Facebook’un gücü kontrol edilmezse sağlayacağı tehlikeleri göstermişti. Bunların unutulmaması gerekiyor”

“Şu anda mevcut finansal sistemin mükemmel olduğunu düşünmüyorum.  Değişmesi gereken çok büyük elementleri var.  Bununla birlikte 'Facebook’un gittiği yöne gidilmeli mi?' Hayır… Ben böyle düşünmüyorum.  Bizim daha demokratik, daha merkezden kaymış bir finansal sisteme ihtiyacımız var. Sadece Facebook veya Mastercard  gibi şirketlere çok büyük güç verecek sistemlere ihtiyacımız yok.  Normal sistemle kıyaslandığı zaman Blockchain güvenli diyebiliriz ancak şu an için yeteri kadar detaya sahip değiliz. Ulusal hükümetin Facebook’un neler yapacağını açıklaması için harekete geçmesini istiyoruz”