Advertisement

HSBC analistleri Cihan Saraoğlu ve Anchit Rastogi'nin kaleme aldığı raporda Türk bankaları için 2021 görünümü değerlendirmesi yer aldı.

5 Ocak tarihli raporda analistler faiz artırımları ve kısıtlama önlemlerinin kısa vadeli kâr görünümünü olumsuz etkilediğini, ancak yılın ikinci yarısında bankaların kârlılığının güçlü bir şekilde toparlanmasını beklediklerini belirtti.

Rapora göre tahminlerini revize eden analistler, 2021 mali yılında yüzde 8'lik kâr artışı ve ardından 2022'de baz etkisiyle yüzde 65'lik bir kâr artışı bekliyorlar.

Kurum, Garanti Bankası ve Akbank için "Al", İş Bankası için "Tut" tavsiyeleri korudu. Yapı Kredi için tavsiyesini "Al"dan "Tut"a indirdi.

HSBC analistleri Akbank'taki fiyat hedefini 6.75 TL'den 8.15 TL'ye, Garanti Bankası'ndaki hedefini 11.90 TL'den 12.10 TL'ye, İş Bankası'ndaki hedefini 7.55 TL'den 8 TL'ye ve Yapı Kredi'deki hedefini 2.60 TL'den 3.35 TL'ye yükseltti.

"Kârlarda toparlanmanın yılın 2. yarısında başlamasını bekliyoruz"

"Son ralliden sonra seçici olduk" denen raporda analistler, kredi karşılıklarının oldukça yüksek olan baz seviyelerden normalleştikçe kârlılığın gelecek iki yıl önemli ölçüde artması gerektiği görüşünü koruduklarını belirtiyorlar.

Son faiz artırımları ve karantina önlemlerinin kısa vadeli görünümü olumsuz etkilediğini belirten analistler, kârlarda toparlanmanın ilk yarıdan ziyade yılın ikinci yarısında başlamasını bekliyor.

Kâr toparlanmasındaki bu gecikme ve son üç aydır yaşanan ralli nedeniyle seçici bir yaklaşım benimsediklerini belirten analistler, tahminlerini bu görünümle aynı çizgiye getirmek için 2021 kârını yüzde 7 düşürüp, 2022 kârını yüzde 4 artırdıklarını ve fiyat hedeflerini ayarladıklarını ifade ediyorlar.

Merkez Bankası'nın kuru dengelemek ve enflasyonu kontrol altına almak için için faiz artırımlarının fonlama maliyetlerini artırmasıyla birlikte marjların yılın ilk yarısında sert bir şekilde daralacağı belirtilen raporda, buna karşın analistlerin ikinci yarıda enflasyonun yavaşlayacağı, fonlama maliyetlerinin düşmesi ve net faiz marjlarının toparlanması yönündeki beklentisi mevcut.

Varlık kalitesi açısından ise HSBC, yüzde 3.5 seviyesinde tahsili gecikmiş alacak (TGA) rasyosu bekliyor.