Advertisement

Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınların her bir doğum için 720 gün olmak üzere en fazla iki doğumdan 1440 gün kazanma hakları var. Doğum borçlanmasında dikkat edilecek husus, borçlanma dilekçesinin mutlaka SSK'lı olarak çalışırken verilmesi

Sayın Ali Bey, sizi hep takip ediyorum. Bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bana da cevap verirseniz çok sevinirim. 56 yaşındayım, sigorta başlangıcım 20.10.1977. Evlenince işten ayrılmak zorunda kaldım. Uzun yıllar sonra tekrar 5 ay kadar SSK'lı çalıştım ama devam edemedim. Eşim devlet memuru, 1981 ve 1989 doğumlu iki erkek çocuğum var. Nasıl emekli olabilirim? Geriye dönük borçlanabilir miyim, yaşımdan dolayı ödeyeceğim miktara değer mi? Vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sefiha Selvi

Hanımefendi, 1977 işe girişiniz ile SSK'dan en az 3600 günle emekli olma hakkınız var. Verdiğiniz bilgilere göre yaklaşık 10 ay kadar (300 gün) prim gününüz görünüyor. Ancak işe girdikten sonra iki doğum yapmışsınız, bunları borçlanma hakkınız var. Gerek 1981, gerekse 1989 doğumlu çocuklarınız için 720'şer günden 1440 günlük doğum borçlanması yapabilirsiniz.
1440 günlük borçlanma için ödeyeceğiniz rakamı siz belirleyeceksiniz ama bu rakam en az 12 bin 900 lira, en çok da 84 bin lira olur. Size tavsiyem, en düşük rakamdan ödemenizdir.
Var olan 300 günün üstüne 1440 gün de doğum borçlanması yapınca 1740 gününüz olur. 3600 günü tamamlamak için iki şıkkınız var. Kalan 1860 günün tamamını bir yerde SSK'lı çalışarak ödeyebileceğiniz gibi isterseniz en fazla 1230 gününü isteğe bağlı Bağ-Kur kapsamında ödeyip, 630 günü için SSK'lı olabilirsiniz. Doğum borçlanmasını hemen yapmanız da gerekmez. Ancak doğum borçlanma dilekçesini sakın isteğe bağlı Bağ-Kur'lu iken vermeyin, mutlaka SSK'lı çalışırken verin. Ben sizin yerinizde olsam bir an önce ödemeye başlar ve hiç ara vermeden prim ödeyip 5 yıl sonra emekli olurdum.

***

SSK icra memurlarına uzun süre zam yok

Merhaba Ali Bey. Bizler Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) icra memuru olarak görev yapmaktayız. Anladığımız kadarıyla eşit işe eşit ücret kapsamında yayınlanan kanun hükmünde kararname (KHK) uyarınca genel idari hizmetleri sınıfında çalışan memurların ek ödeme oranlarının yüzde 85 olduğu belirtilmiştir. KHK'dan önce SGK icra memuru olarak aldığımız ek ödeme oranımız yüzde 160 (İstanbul tazminatı yüzde 30 dahil) idi. Yeni düzenlemeye göre 2012 Ocak ayında alacak olduğumuz maaşımızda yaklaşık 500 liralık bir düşüş söz konusu. Bu durumda icra memurları olarak yapılan yeni düzenlemeden en çok mağdur olan unvan konumundayız. 2012 Ocak ayında alacak olduğumuz maaşlarımızda nasıl bir değişiklik olacak? Bilgi verirseniz seviniriz. Sayın eski kurumdaşlarım, Devlet Personel Başkanlığı'nın (DPB) hazırladığı "Eşit işe eşit ücret" diye çıkarılan KHK'sına göre dediğiniz doğrudur. Ek ödeme rakamınız eskisinden daha düşük olmuş. Sadece siz değil binlerce değişik meslek mensubu da aynı durumla karşı karşıya. İşi bilmeyen DPB, hepinizi bu duruma düşürdü, ama aynı KHK'ya göre Ocak 2012'de aylıklarınızda düşüş olmayacak, fakat uzun yıllar aylığınız sabit kalacak. 2012 yılı ocak ayında da halen aldığınız aylığı almaya devam edeceksiniz. KHK'daki yüzde 85 oranlı ek ödeme alacak kişilerin aylıkları sizin seviyenize gelinceye kadar maaşlarınızda uzun yıllar zam olmayacak.