Advertisement

İMKB'nin olağanüstü genel kurul toplantısı dün yapıldı. Her yıl aynı tarihlerde yapılan olağanüstü genel kurul toplantılarında bir sonraki yılın bütçesi kabul edilirdi. Ancak bu yılı farklı kılan KHK ile Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmış ve yılbaşından itibaren görev yapacak yeni yönetim kurulunun 3 üyesinin seçilecek olmasıydı. Genel kurul öncesi Aracı Kuruluşlar Birliği bünyesinde sektörden kimlerin aday olacağı belirlendiği için bu konuda herhangi bir sorun çıkmadı. Belirlenen 3 aday dışında kimse aday olmadığı için seçim maddesi çok çabuk geçti.
Genel kurul toplantısında Borsa Başkanı'nın uzun bir sunumu oldu. Son 1 0 yıllık süreç içinde borsanın nereden nereye geldiğini rakamlarla anlatan Başkan, önümüzdeki dönemlerde de yapılacaklardan bahsetti. Geçtiğimiz günlerde en fazla tartışma çıkaran ve medyada uzun uzun konuşulan karşı üyenin görülmemesi, emir iptali ve fiyat aralıklarının daraltılması konularında açıklama yapan Başkan, bu yapılanların işlem hacmine ne kadar büyük katkı yaptığını da rakamlarla açıkladı. Medyaya da yansıyan eleştiri konularından birisi de personel sayısının fazlalığı idi. Borsa Başkanı konuşmasının sonunda dünya borsalarından da örnek vererek çalışan sayının fazla olmadığını ifade ederek, oldukça duygusal bir şekilde "Personelime laf söyletmem" dedi ve genel kurulu dolduran çalışanlar tarafından uzunca bir süre alkışlandı. İMKB'nin şu anda çalışan sayısı 490. Alman Deutche Borsa'da 3490, New York Borsası'nda 2968, Londra Borsası'nda 1546, bize benzeyen Brezilya Borsası'nda 1384 ve Malezya'da 590 kişi çalıştığına göre demek ki fazla çalışan olmadığı iddiası inandırıcı hale geliyor.
Yine medyada görevden alınma sebebi olarak Başkan'ın İstanbul Finans Merkezi çalışmalarında ağır davrandığı iddialarına da cevap verildi. Başkan İstanbul Ataşehir'de kurulacak finans merkezine ilk borsanın gideceğini, borsasız bir finans merkezinin zaten olamayacağını, asıl merkezin orası olmasına rağmen olası arıza ve afet durumlarında derhal devreye girecek ikinci bir yerlerinin olması gerektiğini ifade etti. İkiz borsa diye ifade ettiği bu yerin şu an itibarıyla içinde bulundukları bina olacağını ama Ataşehir tamamlandıktan sonra başka bir ikinci yer bulunabileceğini söyledi. Borsanın belirsizliğe tahammülünün olmadığını hatırlatan Başkan, Ataşehir'de tüm sermaye piyasası kurumlarının bir arada bulunabileceğini de hatırlattı.
Genel kurulda dikkat çeken bir başka unsur kabul edilen yönetmeliklerle ilgiliydi. İMKB 3 kez SPK'dan veto yediği halde vadeli işlemler piyasası yönetmeliğini yine kabul etti. Üstelik SPK gündemden çıkarın, görüşmeyin dediği halde yönetmelik görüşüldü ve kabul edildi. Muhtemelen SPK yine veto edecek. Ancak borsa genel kurulunun iradesinin bu derece kabul görmemesi de ilginç aslında. Kabul edilen ilginç değişikliklerden biri de İMKB Yönetmeliği'ne eklenen 24/A maddesi. Borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı emir veren veya işlem yapanlara borsa tarafından işlem yasağı uygulanacak. Yasal dayanağı olmayan bu madde ile yatırımcılar hakkında SPK dışında, İMKB de işlem yasağı kararı verebilecek. Bu değişikliğin nedenlerine önümüzdeki yazılarda ayrıntılı olarak değineceğiz.
Sonuçta, hükümete iyi niyetli mesajlarda bulunularak, borsanın oldukça kısa sürede şirketleşmesi ve şirketleşme anında da sektörün haklarının korunması temennileriyle bir önemli toplantı daha tamamlanmış oldu.