Advertisement

Yetkililerin söylediği gibi sermaye piyasasında kısa vadeli düşünüp, kısa vadeli yatırım yapmaya kalkışmak tam anlamıyla finansal cahilliktir. Ülkemizde de Borsada yatırım yapmak hep kısa vadeli düşünüldü ve yatırımcılar bugün alayım ertesi gün satıp % 10 kazanayım anlayışıyla sermaye piyasasına tasarruflarını yatırdılar. Sürekli kısa vadeli iş yapmak, ancak bu işi profesyonel olarak yapanların yapabilecekleri bir şey ama uygulamada onlar da bu tür kısa vadeli yatırımı pek beceremiyorlar. Kısa vadeli yatırım spekülasyon denemektir, kantarın ucunu kaçırırsanız manipülasyon anlamına gelir. Kısa vadede yatırım yapıp, sokak diliyle söyleyerek her gün borsada oynayarak para kazanan kimsenin olması mümkün değil. Borsaya yani hisse senetlerine yatırım uzun vadeli bir iştir ve bunun uzun vadede kazançlı olduğu yüzyılları aşan sürelerle dünyadaki her piyasada ispatlanmıştır.
Uzun vadede kazanç sağlanabileceğine ilişkin herkesin anlayabileceği türden bir araştırma ve analiz Aracı Kuruluşlar Birliği tarafından gerçekleştirildi. Olay çok basit bir mantığa dayanıyor. Borsanın açıldığı günden bu yana her ay örneğin 100 dolar borsa endeksine yatırım yapılsaydı bugün acaba kaç dolarımız olurdu? Araştırmayı, karşılaştırma için aynı parayı döviz tevdiat hesabına veya altına yatırsaydık ne olurdu şeklinde yapmak da gerekiyordu. Baz alınan tarih Ocak 1986 ayı ve 2011 Haziran'a kadar geçen süre 24 yıl 6 ay. Yani 294 ay yapıyor. Her ay 100 dolar yatırılsa bugüne kadar 29.400 dolarınız olacaktı. Altına yatırsaydınız 113.674 dolar yapacak, döviz tevdiat hesabına yatırsaydınız 52.874 dolar olacak ve İMKB endeksine yatırmış olsaydınız 149.539 dolar yapacaktı. Altının son yıllarda öngörülemeyen artışını düşündüğümüzde borsanın ne kadar avantajlı bir yatırım alternatifi oluşturduğu görülür. Araştırmanın basit ve kolaylığı nedeniyle endeks tercih edilmişti, büyük hisselerden biri veya birkaçı tercih edilseydi 2 kattan fazla bir tutara ulaşmak mümkün olacaktı. Araştırmada mevduat ve Hazine bonosu mukayesesi yapılmadı. Çünkü bu kadar uzun süreli TL mukayesesi anlamlı sonuç vermiyor. Ama şunu çok açık söylemeliyiz ki o dönemlerdeki faiz oranlarını düşününce faizli yatırım daha fazla bir kazanç sağlamıştır.
Veri bulma kolaylığı bakımından araştırmanın başlangıcı biraz ileriye kaydırılıp, baz yılı olarak 1990,1995, 2000 ve 2005 yılları alındığında şöyle bir tablo ortaya çıkıyor.
1990 yılından başlayarak her ay 100 dolar kenara koysaydık toplam paramız 25.700 olurken, bu 100 dolarları altına yatırsaydık 96.110 dolarımız, döviz tevdiat hesabında 51.874 dolarımız ve İMKB endeksine yatırsaydık 87.898 dolarımız olacaktı. 1995, 2000 ve 2005 yıllarında başlattığımızda da altın en iyi yatırım aracı olarak karşımıza çıkarken borsanın performansına dikkat etmemiz gerekecek. Hisse senedi tercih edilseydi daha yüksek bir rakama ulaşabileceğimiz kesindi. Ayrıca bu yılların ülkemizde sıkıntılı yıllar olduğu, peş peşe finansal krizlerle karşılaştığımızı da unutmamak lazım. Nereden bakarsanız en kötü zamanda alınmış olunsa dahi hisse senedi her zaman diğer yatırım araçlarından daha yüksek kazanç sağlıyor.