Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ali Gençtürk, ülkelerin salgın döneminde vermiş olduğu reaksiyonlara değindiği konuşmasında, 2020 yılının Kovid-19 salgını, ABD Başkanlık seçimleri ve ABD ile Çin arasındaki gerginlik sebebiyle çalkantılı geçtiğini söyledi.

Salgın hakkında bilinmezlikler sebebiyle 2. çeyreğin birçok ülke için zor geçtiğini aktaran Gençtürk, 3. çeyrekte V tipi hızlı bir toparlanma kaydedildiğini belirtti. “2020’nin son çeyreğinde salgında ikinci dalganın yaşanması sebebiyle tekrar kapanmalar başladı, fakat ilki kadar yıkıcı geçmedi.” diyen Gençtürk, 2021’de büyümenin başta gelişmiş ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde de devam edeceğini söyledi. Gençtürk’ün Türkiye ve dünya genelindeki büyüme beklentileri hakkında yapmış olduğu konuşmasında şu notlar kaydedildi:

“Coface olarak 2020 yılı sonunda, Türkiye’de dahil tüm dünya genelinde ülke ekonomilerinde daralmalar bekliyorduk. Fakat şu an daralma beklentilerinde revizyonlar yaptık. Örneğin, Türkiye’nin büyüme beklentilerinde eksi bir yön beklerken şu anda yüzde 0.5’le tamamlayacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin 2021’deki büyüme beklentisini yüzde 4 olarak belirledik. Bu oranla Çin’den sonra en yüksek büyüme kaydeden ülkelerden biri olacak. 2021’de Avrupa’da büyümelerin devam edecek olması ve euronun da dolar karşısında değer kazanması Türk ihracatçısı için pozitif bir gelişme olacaktır.”

“2021’de dünya genelinde iflaslarda yüzde 30-33 oranında artış bekliyoruz. Türkiye’de iflas edecek firma sayısındaki oranın dünya genelinin altında, yüzde 25 olarak öngörüyoruz. Çünkü Türkiye daha dinamik bir sanayisi olan ve hizmet sektörü canlı olan bir ülke. Gelişmiş ülkelere göre, Türkiye’deki firmaların daha hızlı aksiyon alması sebebiyle birçok sorunu daha rahat atlattığını düşünüyoruz.”