Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşik Krallık'ın halihazırda yurt içi belirsizlik ve küresel yavaşlama ile zorlanan ekonomisi için anlaşmasız Brexite yaklaşılmış olunması ihtimali bir başka darbe ihtimalini artırıyor.

Şirketler ülkenin Avrupa Birliği’nden çıkışına dair sürekli olarak görüşmeler yapıyorken, Başbakan Boris Johnson 31 Ekim’de gerçekleşmesi planlanan AB’den ayrılık öncesinde Parlamentonun tatil edilmesi teklifini Kraliçe’ye sundu ve onay aldı.

İş dünyası buna hızlı bir reaksiyon göstererek daha fazla politik kaosun halihazırda resesyonun eşiğinde olan ülke için daha fazlasına sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İki ay içinde İngiltere ekonomisinde neler yaşanabilir?

Bloomberg’de yer alan haberde iki ay içinde İngiltere ekonomisinde yavaşlama ya da yatırımlarda azalma gibi seçenekler olduğu belirtiliyor.

-Yavaşlama

İkinci çeyrekte yılbaşında Brexit stoklamasıyla büyük oranda geri ödeme yapılmasının ardından ekonomide  gerileme yaşanmıştı.

Ekonomideki momentum kaybının ne kadarının doğal bir yavaşlama ne kadarının zayıf küresel talep ne kadarının Brexit ile alakalı olduğunu ise anlamak çok kolay değil. Bu çeyrekte ekonomide yeniden canlanma beklense dahi AB’den kaotik bir ayrılmanın ciddi bir düşüşe sebep olacabileceği öngörülüyor.

-Yatırımlarda düşüş

Ekonominin Brexit’ten en fazla etkilendiği alanlardan birisi de yatırımlardaki belirsizlik. Yatırımlar art arda dört çeyrek boyunca geriledi ve ikinci çeyrekte yıllık bazda üç aylık yüzde 1.6 düşüş yaşandı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Brexit anlaşmasının bazı ertelenmiş harcamaları açığa çıkaracağını fakat bazılarını sonsuza dek kaybedeceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası’nın yatırımlara dair iç karartıcı görünümü bu sene yüzde 2 düşüş, 2020’de ise yüzde 1.5 düşüş öngörüyor.

-İşgücü piyasası

Son yıllarda işgücü piyasasındaki artış hızla devam ediyor ve işsizliği 1970’lerden bu yana en düşük seviyelere getiriyor.

Zayıflayan Tüketici Güvenine rağmen işgücü piyasasından gelmeye devam eden iyi haberler tüketici harcamalamalarının devamlılığına yardımcı oluyor.

 

 

.