Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF küresel toparlanmanın ivme kaybettiğine yönelik endişeleri dile getirirken toparlanmadaa artan bir şekilde ayrışma yaşandığını vurguladı.

Washington merkezli IMF küresel ekonominin 2021’de yüzde 5,9 büyüyeceğini tahmin etti. IMF’nin bir önceki tahmini yüzde 6’ydı. IMF 2022 için küresel büyüme tahminini ise yüzde 4,9’da korudu.

Fon küresel büyümeye yönelik tehditlerde artışa dikkat çekti. IMF’e göre delta varyantı, arz zinciri sıkıntıları, yükselen enflasyon ve gıda, enerjide artan maliyetler risk faktörleri olarak dikkat çekiyor. IMF aynı zamanda düşük gelirli ülkelerin sınırlı aşı erişimini de vurguladı.

'Tehlike ayrışma' uyarısı

IMF Başekonomisti Gita Gopinath “Genel olarak ekonomik büyümeye ilişkin riskler arttı ve politika dengesi daha karmaşık hale geldi. Ekonomik büyümede ülkeler arası tehlikeli ayrışma ciddi bir endişe kaynağı” açıklamasını yaptı.

IMF Türkiye ekonomik büyümesini 2021 için yüzde 9 olarak tahmin ederken 2022’de yüzde 3,3 büyüme tahmini yaptı.

IMF ABD ekonomisine yönelik 2021 büyüme tahminini ise arz sorunları sebebiyle 1 yüzde puan düşürerek yüzde 6 büyümeye çekti. IMF ABD 2022 büyüme tahminini ise yüzde 4,9’dan yüzde 5,2’ye yükseltti.

IMF’e göre Çin ekonomisi bu yıl yüzde 8, gelecek yıl ise yüzde 5,6 büyüyecek. Her iki tahmin de önceki tahmine göre 0,1 yüzde puan düşürüldü. IMF Euro Bölgesi 2021 büyüme tahminini ise yüzde 4,6’dan yüzde 5’e yükseltti, 2022 tahminini yüzde 4,3’te sabit tuttu.