Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

İngiltere'de 5 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, tüm dünyada merkez bankalarına yönelik negatif faiz beklentileri artarken ilk kez sıfırın altına geriledi.

Aralarında Fed ile İngiltere Merkez Bankası'nın da (BoE) bulunduğu bazı büyük merkez bankalarının başkanlarının negatif faiz fikrini sık sık reddetmesine karşın yatırımcılar ve traderlar sıfırın altında faiz fiyatlamayı sürdürüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD'de negatif faiz düşünmediklerini sık sık tekrarlarken Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) Başkanı Adrian Orr, en son Çarşamba günü negatif faizin uzak bir ihtimal olduğunu söylemişti.

BoE Başkanı Andrew Bailey ise geçen hafta Perşembe günü "Negatif faizi şimdilik düşünmüyoruz." demiş, ancak birkaç gün sonrasında BoE baş ekonomisti Andrew Haldane, diğer seçenekler arasında negatif faizi de değerlendirdiklerini söyledi.
Ardından, Bailey, Çarşamba günkü açıklamasında negatif faizleri göz ardı etmediklerini belirtti.

Ayrıca Çarşamba günü İngiltere'de ilk kez negatif faizli tahvil satışı yapılması da negatif faiz beklentilerini güçlendirdi. İngiltere Borç Yönetim Ofisi, 2023 vadeli mevcut tahvillerin tekrar satışı ile 3.75 milyar sterlin (4.6 milyar dolar) borçlandı. İhalede faizin eksi yüzde 0.003 seviyesinde çıkması, mevcut tahvillerin zaten bu seviyeler yakınlarında işlem görmesinden dolayı piyasayı fazla şaşırtmadı, ancak ihaleyi şüpheli kılan zamanlamasıydı.

İngiltere'de 5 yıllıkların faizi haftanın son işlem gününde eksi yüzde 0.04’e kadar geriledi.

Londra merkezli hedge fon Algebris Investments makro strateji birimi yöneticisi Alberto Gallo, negatif faiz uygulamasıyla ilgili olarak "İlk uygulandığında bir enerji desteği oluyor. Ancak sonrasında paranın hızının düşmesiyle birlikte bankalar zamanla zombileşiyor. Negatif faiz kötü bir fikir." demişti.