Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de ucuzlayan gaz ve elektrik fiyatları enflasyonun geçen ay yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu ve bu durum, iki gündür gelen olumsuz ekonomik verilerin ardından, Başbakan Boris Johnson'a biraz soluk aldırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ekim ayında, enerji fiyatlarına yeni sınırlamanın uygulamaya koyulması ile birlikte,  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi. Çekirdek enflasyon yüzde 1.7'de kaldı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, TÜFE'nin yıllık yüzde 1.6 ve çekirdek TÜFE'nin ise yüzde 1.7 artması bekleniyordu.

Bu veriler, Muhafazakar Parti tarafından 12 Aralık'ta gerçekleştirilecek genel seçimler öncesi düzenleyecekleri kampanyada Brexit belirsizliğinin sürdüğü bir ortamda yaşam standartlarının iyileşmekte olduğunun bir işareti olarak gösterilecek. Enflasyon verileri, yaklaşık 10 yılın en düşük ekonomik büyüme ortamında, bu hafta açıklanan ve ücretlerin yavaşladığını ve istihdam kayıplarının arttığını gösteren verilerin ardından geldi.

Manşet enflasyondaki bu zayıf seyir ayrıca, faizin sabit tutulması kararına faiz indirimi yönünde iki üyenin muhalefet ettiği İngiltere Merkez Bankası'nda artan güvercin eğilimimi de güçlendirebilir.

İngiltere'de enflasyon şimdi merkez bankasının yüzde 2 olan hedefinin oldukça altında ve şirket karlarındaki büyümenin yarısından daha az bir seviyede. İngiltere Merkez Bankası enflasyonun gelecek sene daha da yavaşlamasını ve 2021'in sonuna dek hedefin altında kalmasını bekliyor.

İngiltere'de gaz ve elektrik fiyatları Ekim ve Eylül arasında yüzde 4.4 düştü ve böylelikle düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9 oldu. Enerji sektörü düzenleyici kuruluşu Ofgem, toptan eşya fiyatlarındaki düşüşten dolayı yeni fiyat sınırını aşağı çekti ve buna göre 11 milyon kişi yıllık ortalama 76 sterlin tasarruf etmiş olacak.