Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın, resesyona ilerleyen ülkede Muhafazakar Parti’ye yönelik desteği artırmak ve ekonomiyi korumak amacıyla 55 milyar sterlinlik (65 milyar dolar) kemer sıkma paketinin büyük bir bölümünü bir sonraki seçime kadar ertelemesi bekleniyor.

Hunt'ın 17 Kasım’da yapacağı ‘Sonbahar Açıklaması’nda yüzde 40’ı vergi artışlarından ve yüzde 60’ı harcama kesintilerinden gelecek önlemleri açıklaması bekleniyordu.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre tasarruf planının büyük kısmı büyümeyi korumak amacıyla beş yıllık planın son yıllarında gerçekleştirilecek.

Cuma günü gelen resmi veriler GSYİH’nın Eylül ayına kadar olan üç ay içinde 2021’in başlangıcından beri ilk kez küçüldüğünü gösterdi.

En iyi senaryoda 1 yıllık resesyon öngörülüyor

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin en iyi senaryoda bile yaklaşık bir yıl sürecek bir resesyon yaşayacağını öngörüyor.

Hunt, Pazar günü Sky News’e verdiği bir röportajda, “Eğer bir resesyon içindeysek bunun mümkün olduğunca kısa ve sığ geçtiğinden emin olmak istiyorum. Ekonomiyi büyütecek önlemler olacak ancak bunların önden nakit yüklemeli olmayan beklentiler olması muhtemel” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Starling Bank'ın CEO'su Anne Boden bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Hunt'ı büyümeyi durduracak kadar sıkılaştırmaması konusunda uyardı. “Yapmamız gereken şey, aşırı düzeltme yapmadığımızdan emin olmak. Bu gerçekten çok tehlikeli."

Bali'deki G-20 toplantılarına giderken, Başbakan Rishi Sunak gazetecilere verdiği demeçte, kamu maliyesini sürdürülebilir bir patikaya oturtmanın “uluslararası piyasaların beklentilerini karşılamak” ve faiz oranlarını düşük tutmak için gerekli olduğunu söyledi.

Sunak büyümenin 'zaman içinde insanların vergilerini azaltabilmenin ve kamu hizmetlerini destekleyebilmenin' anahtarı olduğunu da sözlerine ekledi. Başbakan insanların Maliye Bakanı’ndan denklemin bu yönünü de duyacağını kaydetti.

Hunt, kamu maliyesindeki boşluğu doldurmak için herkesin daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağını söyledi, ancak Pazar günü Sun gazetesine yazdığı bir yazıda, "en geniş omuzluların" yükün büyük kısmını taşıyacağı konusunda ısrar etti.

Olası önlemler neler?

Alınacak olası önlemler arasında şunlar öne çıkıyordu:

-Gelir vergisi sınırını yüzde 45’lik bir düşüşle 125 bin sterline indirerek yılda yaklaşık 1 milyar sterlin elde etmek

-Gelir vergisi eşiklerinin dondurulmasını iki yıl uzatarak 2028’e dek 6 milyar sterlin elde etmek

-2024-25’te sona erecek mevcut gözden geçirme dönemi sonrası bakanlık harcamalarını küçük gerçek vadeli artışlarla sınırlayarak 20 milyar sterlin kadar tasarruf sağlamak

-Enerji firmalarına halihazırda uygulanan yüksek gelir vergisini yüzde 25’ten yüzde 30’a artırmak ve 2027’ye dek 2 yıl daha uzatarak 5 milyar sterlin elde etmek

Ernst&Young İngiltere Vergi Politikaları Başkanı ve Hazine Bakanlığı Vergi Uzmanları Başkanı olan Chris Sanger, “Hükümet muhtemelen bugün insanların ceplerinden para çekerek kara deliği doldurmak istemiyor, bu nedenle tasarrufların bir kısmını erteleyecek” dedi.

Hunt ve Sunak'ın, bir dizi hedefi dengelemenin yanı sıra, uygulayacakları politikanın İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyonu artırmaktan kaçınma çabalarıyla uyumlu çalışmasını sağlamaları gerekiyor. Bununla birlikte İngiltere'nin Liz Truss'ın mini bütçesinin pervasızlığından sonra gerekeni yapacağına dair piyasaları güvence altına almak için acil mali güvenilirlik göstermeleri gerektiği belirtiliyor.

Öte yandan, mensubu oldukları Muhafazakar Parti’nin 2025 yılına dek yapılacak seçimlerden önce muhalefetteki İşçi Partisi ile aralarındaki 20 puanlık farkın kapanması gerekiyor.

Hunt, Pazar günü Sun’da yazdığı yazısında, “Şu anda yapabileceğimiz en önemli şey, istikrarı yeniden sağlamak, kamu maliyemizi düzenlemek ve borçların düşmesini sağlamak olacak. Enflasyonu kontrol altına almanın ve faiz oranlarını mümkün olduğunca düşük tutmanın tek yolu bu” ifadelerini kullandı.

İngiltere Şansölyesinin Mali Boşluğu Düzeltme Planında Neler Bekleniyor?

Bloomberg Economics'ten Jamie Rush ve Dan Hanson, 30 milyar sterlinlik bir mali konsolidasyonun, BOE'nin 2024'ün sonlarına kadar kalacakları faizleri gelecek yıl yüzde 3'ten yüzde 4,25'e yükseltmesini gerektireceğini tahmin ediyor.

İkili 45 milyar sterlinlik bir konsolidasyon, faiz artışlarını yüzde 4'te tutacağını ve 2024'te hızla düşeceklerini kaydetti.

Hunt, mali krizden sonra gerekenin dörtte birinden daha az olan GSYİH'nın yaklaşık yüzde 2'si oranında bir bütçe konsolidasyonu planlıyor.

Kemer sıkma politikası 5 yıla yayılacak

Kemer sıkma uygulamaları, darbeyi yumuşatmak için beş yıla yayılacak ve aynı zamanda, tasarrufların beşte dördünün departman bütçelerinde yapılan kesintilerde yapıldığı 2010-2018 döneminden keskin biçimde farklı olacak.

Muhafazakarların 12 yıllık bütçe sıkılaştırmasından sonra, kamu hizmetlerine zarar vermeden harcamaları kısmak çok daha zor. Mali Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Carl Emmerson, "2010'da kesebileceğiniz düşük değerli programları belirlemek daha kolaydı. Artık, bir süre zorlu kesintilerden sonra, kolay tasarruf görmek zor" dedi.

Seçim sonrası harcama planlarından elde edilen departman tasarruflarının yanı sıra, Hunt'ın yardım bütçesinden yıllık yaklaşık 5 milyar sterlin elde etmesi ve planlanan yatırım harcamalarını tarihi ortalamalara indirerek 10 milyar sterlin kadar tasarruf etmesi bekleniyor.

Bu uygulamaların, yıllık harcama kesintilerini yaklaşık 35 milyar sterline götürmesi bekleniyor.