Advertisement
HABERLER ABONE OL
    1. İngiltere'de seçim bölgelerinden gelen son sonuçlar sonrası sandık çıkış anketi bir kez daha güncellendi.

      Güncellenen sandık çıkış anketi

      Güncellenen sandık çıkış anketiImage caption: Güncellenen sandık çıkış anketi

      Boris Johnson: Halk Muhafazakar Parti hükümetine güçlü bir yetki verdi, Brexit'i gerçekleştireceğiz

      İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Boris Johnson, yeniden milletvekili seçildi.

      Boris Johnson, Uxbridge and South Ruislip seçim bölgesindeki sonucun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada halkın hükümetine güçlü bir yetki verdiğini söyledi.

      Johnson, Brexit'i gerçekleştireceklerini, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını sağlayacaklarını belirtti.

      Corbyn: Bir sonraki genel seçimde İşçi Partisi'nin başında olmayacağım

       İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir sonraki genel seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı.

      Londra'daki seçim bölgesi Islington North'dan yine milletvekili seçilen Corbyn, sonucun duyurulmasından sonra yaptığı konuşmada, "İşçi Partisi için çok hayalkırıklığı yaşadığımız bir gece" dedi.

      "Umudun ve birliğin manifestosuyla" seçmenin karşısına çıktıklarını belirten Corbyn, "Brexit toplumu fazlasıyla kutuplaştırdı. Bu kutuplaşma da sonuca tesir etti" diye konuştu. Corbyn, 1983 yılından bu yana 10. kez Islington North'dan milletvekili seçildi.

      Sandık çıkış anketi güncellendi: Muhafazakar Parti 357, İşçi Partisi 201 milletvekili

      Sandık çıkış anketi

      Sandık çıkış anketiImage caption: Sandık çıkış anketi

      İngiltere'de seçim sonrası oy verme işleminin sona ermesiyle açıklanan sandık çıkış anketi güncellendi.

      Son ankette Muhafazakar Parti'nin 368 yerine 357; İşçi Partisi'nin 191 yerine 201, Galler partisi Plaid Cymru'nun da 3 yerine 4 milletvekili çıkaracakları öngörüldü.

      Diğer partilerle ilgili tahmini milletvekili sayıları değişmedi.

      Son anket de Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakatr Parti'nin tek başına iktidara geleceğini gösteriyor.

      İşçi Partisi yetkilisi Ian Lavery: Kötü sonuç almamızın temel nedeni ikinci Brexit referandumu vaadimiz

      İşçi Partisi'nin önde gelen isimlerinden Ian Lavery, seçimlerde çok kötü sonuç almalarının temel nedeninin ikinci Brexit referandumunu vadetmeleri olduğunu söyledi.

      Ian Lavery, "Referandumda 17 milyon 400 bin kişi Brexit'i istedi. Eğer demokrasiyi görmezden gelirseniz, bunun sonuçlarına katlanırsınız" dedi.

      İşçi Partisi referandumdan bir yıl sonra 2017'de yapılan seçimde oyunu yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarmış, 2018'deki parti konferansı sonrası "İkinci Brexit referandumu vaadi" politikasını benimsemişti.

      Ian Lavery, "İşçi Partisi'nin 2017'de de lideri Jeremy Corbyn. O dönem de radikal bir manifestomuz vardı. 2019'da da durum aynı. Aradaki büyük fark bizim 2019'da ikinci referandum sözü vermemiz" diye konuştu.

      Lavery sözlerini şöyle sürdürdü:

      "İnsanlar son derece haklı olarak 2016'da bir referandum yaptıysak neden ikinci kez referanduma gitmeliyiz diye soruyor. Bütün mesele bu. Sorun Jeremy Corbyn değil, Brexit ve demokrasinin gözardı edilmesi."

      Brexit Partisi lideri Farage: Liberal Demokratları etkisiz hale getirdim, İşçi Partisi'ne zarar verdim

      Nigel Farage, "Liberal Demokratları etkisiz hale getirdim, İşçi Partisi'ne zarar verdim" dedi.

      Farage "etkisinden" dolayı çok mutlu olduğunu, partisinin ülkede yeni bir Brexit referandumu yapılması umutlarını ortadan kaldırdığını söyledi.

      Brexit Partisi, Muhafazakar Parti'nin 2017'de milletvekili çıkardığı 317 seçim bölgesinde aday göstermemişti.

      Nigel Farage, bu kararı almamaları ve ülkenin tüm seçim bölgelerinde aday göstermeleri halinde, hiçbir partinin Parlamento'da çoğunluğu elde edemeyeceğini iddia etti, "Bu felaket olurdu" dedi.

      Farage, "Brexit Partisi bitti mi?" şeklindeki soruya ise "Etkimizi gösterdik, önemli olan da buydu. Eğer Brexit'i gerçekleştirirsek, bu iyi bir iş çıkardığımız anlamına gelir" yanıtını verdi.

      Financial Times: Johnson’ı önde gösteren sandık çıkış anketi AB’de sevinçle karşılandı

      İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi üst düzey AB siyasetçilerinin İngiltere’deki sandık çıkış anketini, Brexit belirsizliğini sonlandırabileceği için sevinçle karşıladığını yazdı.

      Gazetenin Brüksel’deki muhabirleri Sam Fleming ve Jim Brunsden’a konuşan AB ülkelerinin AB bakanları, bu sonuçla AB’den çıkış anlaşmasının İngiltere’de Avam Kamarası tarafından onaylanma ihtimalinin arttığını, artık karşılarında daha net müzakere edebilecek bir iktidar olacağını söyledi.

      AB bakanları bu akşam Brüksel’de bir araya gelmişti.

      Fransa Avrupa Bakanı Amélie de Montchalin, “Fransa aylardır durumun netleşmesini istiyordu. Bunu Fransızlar, Avrupalılar ve İngilizlerin karşısındaki belirsizliğin sonlanması için istiyorduk. Sonunda belirsizlik bitti gibi gözüküyor” dedi.

      İsveç AB İşleri Bakanı Hans Dahlgren ise, bu sonuçla İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasına rağmen durumun netleşmesinden memnun olduklarını belirtti:

      “Prensip olarak karşınızdakinin konumunun güçlü olması her zaman iyidir. Böylece iyi ve güçlü bir müzakere yürütülebilir ve iki tarafın da üzerinde uzlaşabileceği bir sonuç elde edilebilir.”

      2016’daki Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron istifa etmiş, yerine gelen Theresa May ise erken seçimDE oy kaybederek azınlık hükümeti kurabilmişti.

      AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Avam Kamarası’nda üç kez reddedilmesinin ardından May istifa etmiş, yerine Boris Johnson gelmişti.

      Johnson da AB ile vardığı Brexit anlaşmasını Avam Kamarası’ndan geçirememiş ve erken seçim yapılmasına muhalefet de, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmaması koşuluyla destek vermişti.

      İngiltere basınında ilk seçim sonuçları: 'Boris Johnson ses getiren bir zafer kazanıyor'

      İngiltere'de oy verme işleminin sona ermesinin açıklanan sandık çıkış anketine göre Başbakan Boris Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti açık farkla önde ve Parlamento'da çoğunluğu sağlayacak.

      Sandık çıkış anketi sonuçları sonrası İngiltere'de yayımlanan günlük gazetelerin ilk baskılarının manşetleri şöyle:

      The Guardian gazetesi, "Sandık çıkış anketleri Johnson için büyük çoğunluk öngörüyor" başlığı ile çıktı.

      Gazetenin alt başlıklarından biri de "Ağır yenilgi sonrası Jeremy Corbyn istifa baskısı ile karşı karşıya kalabilir"

      bbc.com/turkce