Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sıkılaşma arifesindeki İngiltere Merkez Bankası’ndan (BOE) da gelen sinyaller kuvvetleniyor. BOE Başkanı Andrew Bailey daha sıkı para politikası için minimum kriterlerin karşılandığını belirterek gelecek yıl bankanın faiz artıracağı beklentilerini kuvvetlendirdi.

Çarşamba akşamı parlamentoda konuşan Bailey, merkez bankası üyelerinin ağustos toplantısında enflasyon hedefine ulaşma ve ekonomik toparlanma konusunda ikiye bölündüğünü söyledi.

Kendisinin de sıkı para politikası eğiliminde olan üyeler arasında bulunduğunu belirten Bailey, yine de bunun hemen bir faiz artışı anlamına gelmediğini vurguladı. Ağustos ayındaki BOE kararında faiz yüzde 0,1 seviyesinde tutulmuş, önümüzdeki yıllarda ılımlı faiz artışlarının gerekebileceği yönlendirmesi yapılmıştı.

Piyasalar AMB kararına odaklandı

İngiltere tarafından sıkılaşma mesajları gelirken piyasa aktörleri Avrupa Merkez Bankası'ndan çıkacak kararlara odaklandı.

Faizlerde değişiklik beklenmeyen toplantıda bankanın acil varlık alım programına (PEPP) yönelik sözlü yönlendirme takip edilecek.

Bloomberg Economics’e göre banka bu yılın sonuna kadar PEPP alımlarını mevcut yüksek seviyelerde koruyacak. Geçtiğimiz hafta ECB Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann PEPP’in nasıl sonlandırılacağını tartışmaları gerektiğini söylemiş Francois Villeroy de Galhauise üyelerin PEPP alım hızı hakkında karar verirken daha iyi finansman koşullarını dikkate almaları gerektiğini söyleyerek alımlarda yavaşlama sinyali vermişti.

Üyelerden gelen sinyallere rağmen fiyatlamalar, Lagarde’ın piyasaları ürkütmeyeceğine işaret ediyor.

İtalya-Almanya 10 yıllık tahvil getiri farkı 100 baz puanın biraz üzerinde seyrederken son üç ayın trendini koruyor.