Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de borç limitiyle ilgili tehlike çanları çalarken, ülke dışından da olası bir temerrüdün olumsuz etkiler yaratacağına ilişkin uyarılar geliyor.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ABD'de borç limitinin yükselmesi için mutabakat çıkmamasının etkilerinin yıkıcı olacağını belirtti.

Hunt, ilgili açıklamalarını ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Japonya'da G-7 maliye bakanlarının toplantısı marjındaki görüşmesinden önce gazetecilere yaptı.

ABD'de borç limitiyle ilgili sınırlı bir ilerleme kaydedilirken, ABD Hazine Bakanı geçmiş tecrübelere göre koşulların daha zorlu görünmesine rağmen çözümle ilgili umutlu olduğunu belirtti.

ABD Kongresi Bütçe Ofisi de uyarmıştı

ABD Kongresi Bütçe Ofisi'nin hesaplamalarına göre 30 Nisan itibarıyla Hazine'nin 316 milyar dolar nakdi ve olağanüstü önlemler altında 41 milyar dolarlık kullanılabilir borçlanma kapasitesinin olduğu aktarıldı.

Mayıs ayı için finansman ihtiyacının 200 milyar dolar ile 300 milyar dolar arasında olduğunun tahmin edildiği belirtilen raporda, Haziran ayında ise 75 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında olmasının beklendiği bildirildi.

Raporda, Hazine'nin 1 Haziran'da sosyal güvenlik ile askeri personel ve kamu çalışanlarına yönelik ödemeler için yaklaşık 25 milyar dolarlık ödeme yapacağı kaydedildi.