Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası'nın Mali Politika Komitesi'nden Salı günü yapılan açıklamada, dijital varlıkların toplam piyasa değerlerinin 2021 sonunda neredeyse 3 trilyon dolar olan zirveden yaklaşık 900 milyar dolara düştüğünü söyledi. Son aylardaki aşırı dengesizlik, zararına satışlara yol açan likidite uyumsuzluklarına ve katılımcıların kaldıraçlı pozisyonlarını kapatmalarına yol açtı. Bu durum da piyasanın zayıflığını ortaya çıkardı.

İngiltere Merkez Bankası, piyasanın bu özelliklerinin fiyatlardaki düşüşü artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. İngiltere ve Avrupa'daki düzenleyiciler, kripto piyasasının bütün finansal sisteme zarar verebileceğinden endişe duyduklarını söyleyerek sektöre karşı söylemlerini sertleştiriyorlar. İngiltere Merkez Bankası, Aralık ayında kripto varlık piyasasının hızla büyümesinin İngiltere finansal sisteminin istikrarı için bir risk oluşturabileceği yönündeki uyarısını yinelemişti.

Kripto varlıklar sistem için risk yaratabilir

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe Ekim ayında, kripto piyasasının acilen düzenlenmediği takdirde bir tehdit oluşturabileceğini söylemişti. Banka, kripto piyasalarındaki son dengesizliğin şimdilik sistem için bir risk oluşturmadığını belirtti. Ancak, kripto piyasalarındaki hareketler ve bunların bankalar ve diğer piyasalarla olan bağlantısı artmaya devam ederse ve kripto piyasasının düzenlenmesine dair bir adım atılmazsa sistemik riskler ortaya çıkabilir. İngiltere Merkez Bankası "Söz konusu durum, bahsi geçen piyasalardaki gelişmeleri ele almak amacıyla, düzenlemelere ve hukuk yaptırımlarına duyulan ihtiyacın altını çiziyor" dedi.