Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, koronavirüs salgınından etkilenen ekonomisini desteklemeye yardımcı olmak amacıyla gösterge faizi 15 baz puan düşürerek yüzde 0.1'e indirdi ve parasal genişleme programını artırdı.

Banka, son iki haftada ikinci kez olağanüstü karar alarak, varlık alımlarını 200 milyar sterlin artışla 645 milyar sterline (750 milyar dolar) çıkardı. Yetkililer bu kararı, 26 Mart'taki programlı toplantısı beklemeyerek Perşembe günü aldı. Sürpriz karar oy birliği ile alındı.

İngiltere Merkez Bankası'nın bu kararı Başkan Andrew Bailey'nin göreve gelmesnden çok kısa bir süre sonra geldi. Parasal genişlemedeki artışın büyük kısmı devlet tahvillerinin alımı yoluyla olacak ve alımlar özel sektör tahvillerini de içerek.

Banka ayrıca daha küçük işletmelere kaynak sağlamak amacıyla Vadeli Fonlama Programı'nın büyüklüğünü de artırdığını duyurdu.

Kararın ardında telekonferans yoluyla açıklamalarda bulunan ingiltere merkez bankası başkanı andrew baıley, aksiyon alma zamanı olduğunu vurgularken, bankanın beklenmeyen kararlarının tarihi bir anın gerekliliğini yerine getirdiğini belirtti.

Bailey, bankanın yapabileceği şeylerin henüz bitmediğini de ifade ederken, piyasaların kapanması firkine karşı olduğunu söyledi.

Bailey İngiltere Merkez Bankası başkanlık görevine 16 mart'ta başlamıştı.