Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock yeni bir koronavirüs mutasyonunun kontrolden çıktığını ve İngiltere’nin bazı bölgelerinin aşı yaygınlaşana kadar kısıtlamalar altında kalacağını söyledi.

Pazar günü Londra’da ve İngiltere’nin güneydoğusunda uygulanmaya başlanan kısıtlamalarla birlikte 16 milyon İngiltere vatandaşının sokağa çıkması kısıtlanmış oldu. İngiliz hükümeti ise Noel ile birlikte kuralları yumuşatma planından vazgeçti.

Dördüncü seviye olarak adlandırılan yeni kısıtlamalarla birlikte ev ziyaretleri ve şehir dışına çıkışlar yasaklanıyor.

Hancock, Sky News’a yaptığı açıklamada vaka sayısındaki hızlı artışa dikkat çekerken “Çok uzun bir yolumuz var. Aşı yaygınlaşana kadar salgını kontrol altında tutmak çok zor olacak. Yeni, dördüncü seviye kısıtlama bölgesinde olanların virüs kapmış gibi davranmaları gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Johnson hükümetinin önceki planı Noel tatilindeki beş gün için kısıtlamaları yumuşatmak yönündeydi. Ancak haftasonu kabineyi acil olarak toplayan Johnson daha sert kısıtlamalardan yana tercihini yaptı.

Hancock: Virüs mutasyonuna Avustralya ve Kıta Avrupası'nda da rastlandı

Hancock mutasyona uğramış yeni Kovid-19 virüsünün çok daha hızlı yayılabildiğinin anlaşıldığını ve son dönemdeki hızlı vaka artışının arkasında da bu faktörün olduğunu belirtti. Hancock’a göre benzer mutasyona Avustralya ve Kıta Avrupası’nda da rastlandı.

“Önceki gevşetme planımızı oluşturduğumuzda yeni mutasyondan haberimiz yoktu” diyen Hancock VUI-202012/01 olarak adlandırılan yeni tip virüsün eskisine göre daha ılımlı olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Bazı sosyal medya paylaşımları ise sert kısıtlama kararı sonrası cumartesi akşamı Londra trenlerinde yaşanan yığılmayı gözler önüne serdi.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, açıklamasında insanları gereksiz seyahatlerden kaçınmaları için tren istasyonlarına daha fazla polis intikal ettirileceğini belirtti.

Sağlık Bakanı Hancock’a iktidar partisinden de tepki geldi. Johnson’un lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin milletvekili Charles Walker Hancock’un istifa etmesi gerektiğini söyledi.