Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere'de enflasyon, kısmen restoranlarda süregelen fiyat baskıları nedeniyle geçen ay beklenenden az gerileme gösterdi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) Çarşamba günü, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2'den yüzde 2,3’e düştüğünü açıkladı. Bu oran, 2021 yazından bu yana en düşük seviye ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yüzde 2’lik hedefine yakın olsa da ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde seyretti.

Gaz ve elektrik fiyatlarındaki düşüş, enflasyona en büyük aşağı yönlü katkıyı sunarken, enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 3,9 oldu. Çekirdek enflasyon Mart’ta yıllık bazda yüzde 4,2 olarak ölçülmüştü. İngiltere’de hizmet sektörü enflasyonu ise Nisan’da yıllık bazda yüzde 5,9 oldu. Hizmet sektörü enflasyonu Mart’ta yüzde 6 olarak kayıtlara geçti.

Yatırımcılar faiz indirimi konusundaki ihtimalleri geri çekerek, dün Haziran ayında geçerli olan faiz indirimi ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdı. Yatırımcıların BoE’nin son 16 yılın en yüksek borçlanma maliyetlerini hafifletme konusunda hızlı hareket etmede daha isteksiz olabileceği beklentisiyle sterlin, açıklamanın ardından yüzde 0,3 yükseldi. Sterlin euro karşısında da değer kazanarak son iki ayın en güçlü seviyesine ulaştı.

KPMG İngiltere Baş Ekonomisti Yael Selfin, "Düşen enflasyon İngiltere Merkez Bankası'nın hedefine yaklaşıyor ancak erken faiz indirimini etkilemek için yeterli olmayabilir. Bu, daha temkinli MPC üyelerini Haziran ayında faiz indirimi taahhüt etmeye ikna etmek için hâlâ yeterli olmayabilir." dedi.