Advertisement
HABERLER ABONE OL

Irak, ekonomisini canlandırmak, yerel üretimi ve özel sektörü daha da aktif hale getirmek için para birimi Irak dinarında yüzde 20'lik devalüasyona karar verdi.

Açıklamayı Irak Maliye Bakanı Ali Allavi yaptı.

Bakan Allavi'nin Irak devlet televizyonu Iraqiya kanalında yaptığı açıklamaya göre petrol satışlarından elde edilen rezervleri kontrol eden Irak Maliye Bakanlığı, Irak Merkez Bankası'na bakanlık rezervlerinden 1.450 kurundan dolar satışı yapacak, Irak Merkez Bankası da yerel bankalara en fazla 1.460 kur seviyesinden dolar arz edecek.

Ülkedeki resmi kur 1.190 seviyesindeydi. Böylelikle rekor düzeyde bir devalüasyon kararı alınırken, 2003 yılından bu yana da Irak dinarında ilk kez devalüasyon uygulamasına gidilmiş oldu.

Ülkede ekonomik aktivitede durgunluk izlenirken ciddi bir bütçe dengesi problemi de hissediliyordu. Devalüasyon kararı öncesinde ülkenin 2021 bütçe açığının 84 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

IMF'nin öngörülerine göre Irak ekonomisi 2020 yılında yüzde 12 daralma kaydedecek. Fon, ülkenin bütçe açığının milli gelire oranının da yüzde 22 olacağını öngördü.