Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum krizi

İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum krizi

İran nükleer teknolojinin gelişmiş bir türü olan silisit uranyum yakıtının üretimine başladıklarını bildirdi. Tahran, İran'ın adımlarının araştırma reaktörüne yakıt üretme amaçlı olduğunu açıklarken ABD bu adımı "geriye dönük talihsiz bir adım" şeklinde niteleyerek eleştirdi. İngiltere, Fransa ve Almanya da karara tepki gösterdi.

Giriş: 07 Temmuz 2021, Çarşamba 08:57
Güncelleme: 07 Temmuz 2021, Çarşamba 08:57

İran'ın Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kazım Garibabadi, nükleer teknolojinin gelişmiş bir türü olan silisit uranyum yakıtının üretimine başladıklarını bildirdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Garibabadi gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum metali üretmeye başlamasıyla ilgili bilgi verdi.

Garibabadi, İran Atom Enerjisi Kurumunun, Tahran'daki reaktörde kullanılmak üzere silisit uranyum yakıtının üretimine başlayacağıyla ilgili planını 9 gün önce Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına bildirdiğini ve bu programın zaman kaybedilmeden hayata geçirildiğini ifade etti.

ABD ve Avrupa ülkeleri tepki verdi

Tahran, İran'ın adımlarının araştırma reaktörüne yakıt üretme amaçlı olduğunu açıklarken ABD bu adımı "geriye dönük talihsiz bir adım" şeklinde niteleyerek eleştirdi.

İngiltere, Fransa ve Almanya İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal eden kararına dair "ciddi endişeleri" olduğunu açıkladı.

Üç ülkenin İngiltere dışişleri bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamasında "İran'ın, nükleer silah geliştirmenin başlıca adımları olan uranyum metali araştırma ve geliştirme ya da üretimi için geçerli bir sebebi yok" denildi.

ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump 2015 nükleer anlaşmasından çekilmişti. Anlaşmanın tekrar tesisi için bir süredir diplomatik temaslar gerçekleştiriliyordu.