Advertisement
HABERLER ABONE OL

İş Bankası Grubu, afetzedelere verilecek desteğe katkı sunmak için bölgedeki yardımları organize eden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) toplam 1 milyar TL bağış yapma kararı aldı.

Banka, depremde ağır hasara uğrayan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve tüm ilçeleri ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde gerçek kişiler ile KOBİ’lere ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelere de (çiftçi ve esnaf dâhil olmak üzere) bir takım adımlar atacağını bildirdi.

Buna göre banka, belirtilen şubeleriyle ilgili sunulan genel bankacılık hizmetlerinden 31 Ağustos 2023’e kadar herhangi bir ücret ve masraf almayacağını, kullandırmış olduğu tüm bireysel ve ticari kredilerin ödemelerini (ek hesap, kredi kartı borçları ve gayrinakdi kredi komisyonları da dahil olmak üzere), talebe bağlı olmaksızın 31 Ağustos 2023’e kadar 6 ay süreyle faizsiz olarak ötelediğini duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, afet bölgesindeki diğer 5 ildeki gerçek kişiler, KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmelerle ilgili olarak, bireysel ve ticari kredi, ek hesap ve kredi kartı borçları ile gayrinakdi kredi komisyonları, talebe bağlı olmaksızın 1 ay süreyle faizsiz olarak ötelendi.

1 ay süreyle söz konusu şubelerle ilgili sunulan genel bankacılık hizmetlerinden ücret ve masraf alınmayacağı aktarılırken, KOBİ ölçeğinden büyük firmalara ise olay ve başvuru bazında münferiden değerlendirilmek suretiyle en uygun çözümün üretileceği kaydedildi.

Borçlar Silindi

İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, depremlerde hayatını kaybeden müşterilerin tüm bireysel kredi, ek hesap ve kredi kartı borçlarını anapara dâhil olmak üzere silineceği bilgisi verildi.

Bölgede depremden olumsuz etkilenmiş gerçek kişiler ile KOBİ’ler ve bu ölçekten küçük olan ticari işletmeler için hazırlanan 10 milyar TL büyüklüğündeki kredi destek paketleri kapsamında, depremin etkili olduğu illerde 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vadeli bölgeye özel, avantajlı faiz oranıyla kredi kullandırılacağı da yine verilen bilgiler arasında.

Öte yandan, banka, depremzede çocukların eğitimine de katkı sunma kapsamında, 2023-2024 ve 2024-2025 yılı eğitim dönemleri için, depremlerde annesini ve/veya babasını kaybetmiş çocuklardan Darüşşafaka’da okumaya hak kazanacak olanların tüm eğitim hayatı boyunca oluşacak eğitim masraflarını karşılayacağını açıkladı.

Bağışlar taksitlendiriliyor

İş Bankası, AFAD, Türk Kızılayı, AKUT ve Ahbap Derneği’ne İş Bankası’nın tüm kredi kartlarıyla yapılacak bağışları da faizsiz olarak 6 ay taksitlendirecek. Kredi kartı sahipleri, taksitlendirmeyi İşCep, Maximum Mobil, Maximum İşyerim ve İnternet Şube üzerinden gerçekleştirebilecek.

Deprem bölgesine yapılan yardımlar ile ilgili bilgi de veren İş Bankası, depremlerin hemen ardından bölgeye yüzlerce araçla barınma, ısınma, gıda, enerji vb. öncelikli ihtiyaç duyulan malzemeleri gönderdiğini, deprem bölgesindeki çalışan ve yakınları için de yaşama hazır şekilde 300 konteyner temin ettiğini bildirdi.

Bankanın iştiraki Şişecam'ın da, depremzedelerin barınma ihtiyacının giderilmesi için, konteyner yaşam alanı da kurduğu belirtildi.

'Zor günleri el ele vererek atlatacağız'

Toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin, yardımlaşmanın önemine vurgu yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Bölgedeki yaraların sarılmasının ne yazık ki uzun zaman alacağı anlaşılıyor. İlk günden bu yana milletçe ortaya koyduğumuz dayanışmayla, ayakta kalma mücadelesiyle eminim bu zor günleri de hep birlikte, el ele vererek atlatacağız. Biz de geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemiz için gövdemizi taşın altına koyarak gereğini yapmaya devam edeceğiz. Yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyor, yaşadığımız bu karanlık günlerin en kısa sürede geride kalmasını umut ediyorum" şeklinde konuştu.

Şişecam’dan afet bölgesine 225 milyon lira destek

Şişecam, İş Bankası Grubu’nun gerçekleştirdiği nakdi destek kapsamında bölgeye 200 Milyon TL bağışta bulundu. Ayni bağışları ile birlikte Şişecam’ın desteği 225 Milyon TL’ye ulaştı.

Şişecam'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından yardımlarını bölgeye ulaştırmak ve yaraları sarmak için ilk günden itibaren seferber olduğu belirtilerek, "Kamu kurumlarının koordinasyonu ile teknik ve insani yardımları içeren 45 TIR'ı bölgeye ulaştıran Şişecam’ın Gönüllü Acil Vaka Ekibi- SAVE, lojistik ve dağıtım desteği ile afetzedeler için canla başla çalışmaya devam ediyor. Yaptığı 25 Milyon TL’yi aşan ayni yardımların yanı sıra İş Bankası ve iştiraklerinin gerçekleştirdiği nakdi yardımlar kapsamında 200 Milyon TL’lik bağışla bölgeye maddi destek için harekete geçen Şişecam, bölgede uzun vadede kalıcı çözümler üretmek üzere de gerekli aksiyonları almaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor" denildi.

Depremin birinci gününden itibaren hayata geçirdiği destekler kapsamında bölgeye yaşam konteyneri, jeneratör, çadır, soba, kışlık kıyafet ve ayakkabı, teknik ve insani yardımları içeren 45 TIR ulaştıran Şişecam tarafından, ihtiyaç sahipleri için ayrıca 26 TIR su, 4 TIR süt, 3 TIR ekmek ve 1 TIR cam biberonu dağıtılmak üzere ilgili birimlere teslim edildiği bilgisi verildi. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 7 adet iş makinasını da bölgeye sevk eden şirket, Gönüllü Acil Vaka Ekibi-SAVE ile arama kurtarma çalışmalarında birçok cana ulaşılmasına destek sağladı. SAVE ekipleri lojistik ihtiyaçlar için sahada çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Şişecam çalışanlarının gıda, hijyen ve giyim bağışlarını da günlük olarak bölgeye göndermeye devam ederken, en önemli ihtiyaçlardan biri olan tuvalet konusunda da harekete geçti ve 168 adet mobil tuvaleti bölgeye ulaştırdığı ifade edildi.

Deprem bölgesinde bulunan çalışanları ve yakınları için günlük barınma, gıda, hijyen, giyim desteğini sürdüren şirket tarafında, Mersin tesisinde misafirhane ve Adana işletmesinde 200 kişilik konaklama alanı hazırlandı.

Açıklamada, bugüne kadar bölgeye yaptığı yardımların toplamı ayni desteklerle birlikte 225 Milyon TL’ye ulaştığı ifade edilerek, "Şişecam, bölgede yıkılan okulların yerine okul ya da depremzedelerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olan barınma ihtiyacının çözümü için konteynır/prefabrik konut yapımı da dahil bölgeye geniş kamusal anlamda, önemli katkı sağlayabilecek uzun vadeli projeler üzerinde de çalışmaya devam ediyor" denildi.