Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İSO Başkanı Bahçıvan, konuşmasında kredilerin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gibi sürdürülebilir büyüme açısından yaşamsal alanlarda kullandırılması hedefini desteklerini belirtti.

Diğer yandan yine aynı tedbirlerin, sanayicinin finansmana erişimini zorlaştırdığını belirten Bahçıvan, bu anlamda 2022’de genel olarak reel sektörde finansman sorununun artarak devam ettiğini vurguladı.

Bahçıvan, kullandırılan tüm krediler içerisinde KOBİ’lerin payı artsa da bilhassa Eximbank ve özel bankaların ticari kredi büyüme ivmesinin çok düşük seyrinin, sanayicinin krediye erişimde büyük oranda zorlandığını söyledi.

TCMB’nin uyguladığı para politikasının etkileri hakkında konuşan Bahçıvan, “2022 yılında para politikamız finansman maliyetinin düşürülmesi itibarıyla “gevşek”, ancak kredi akışının sınırlandırılması bakımından da “sıkı” olmak üzere ikili bir görünüm sunmuştur. Bu durum ne yazık ki öngörülebilirliği azaltmış ve belirsizliği de artırmıştır. Yaklaşan seçimler başta olmak üzere yılın ikinci yarısına dönük belirsizliklerin ise ne yazık ki hayli yüksek.” dedi.

Bahçıvan ayrıca, yakın zamanda tüm detayları ile açıklanması beklenen Kredi Garanti Fonu destekli finansman paketlerinin, özellikle KOBİ’leri ciddi ölçüde rahatlatacağını umduklarını belirtti.