Advertisement
HABERLER ABONE OL

İzmir'in Seferihisar ilçesinde 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Ege ve Marmara bölgesinde de hissedildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilesi olan saat 14.51'de 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem yerin 11,8 km derinliğinde meydana geldi.

Depremde 26 kişi hayatını kayebtti, 831 kişi ise yaralandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Buca ve Bayraklı'da 6 bina yıkıldığının ihbarı olduğunu söyledi.

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) October 30, 2020

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var." dedi.

Vali Yavuz Selim Köşger, 6,6 büyüklüğündeki depremle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Şu ana kadar 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğunu tespit ettiklerini aktaran Köşger, şöyle devam etti:

"10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var. Yıkılmış ve hasarlı binalarda arama kurtarma faaliyetleri başlatıldı. Ekipler seferber olmuş durumda. Şimdiye kadar yan yatmış binalardan 70'e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı. Tam yıkılmış binalarda da kurtarılan vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızdan ricam sakin olmaları, hiç kimsenin gereksiz trafiğe çıkmaması. Şu anda İzmir'de trafik kilitlemiş durumda, gücümüzün bir kısmını o tarafa sevk etmek zorunda kalıyoruz. Vatandaşlarımızdan ricam, herkes sakin bir şekilde, boş bir alanda beklesin, bizim açıklamalarımızı beklesin."

"Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok şu anda"

Vali Köşger, şu an için bir kan ihtiyacı olmadığına işaret ederek "İlerleyen vakitlerde böyle bir ihtiyaç olursa, onu duyururuz. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Gereksiz bir şekilde trafiğe çıkıp yolu tıkamasınlar, ambulansların, sağlık ekiplerinin ve AFAD ekiplerinin, iş makinelerinin afet bölgesine erişmesini zorlaştırıyor bu. Tüm vatandaşlarımızdan özellikle bunu rica ediyorum. Panik yapmamalarını, sakin olmalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durumda. Ekiplerimizin ulaşmadığı bir bina yok şu anda. Tüm binalara ulaşılmış durumda ve tüm binalarda çevre emniyetini güvenlik güçlerimiz alıyor. Güvenlik güçlerimize kimse zorluk çıkarmasın. Bizim almaya çalıştığımız tedbirler içeriden bir canın daha kurtarılması için." diye konuştu.

Profesyonel olmayanların arama kurtarma çalışması yapmaması gerektiğini belirten Köşger, "Ekiplerimiz gereken tüm faaliyetleri yapacak. Tüm İzmir'e, tüm Türkiye'ye geçmiş olsun diyorum." dedi.

Köşger, bazı enkazlardan ceset çıkartıldığını ancak sayının tam net olmadığını aktararak "İlçelerimizden sıkıntı intikal etmedi, Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu. Orada bir vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var. Onun dışında kırsal alanda bir sıkıntı yok." ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise ilk açıklamasında 20'ye yakın binada yıkım ihbarı olduğunu söyledi.

Tüpraş ve Socar'dan ilk açıklamalar

Bölgede faaliyet gösteren büyük petrokimya şirketleri depremden faaliyetlerinin etkilenmediğini belirtti.

Tüpraş İzmir'in Aliağa ilçesindeki operasyonların kesintisiz sürdüğünü belirtti. Socar da Petkim fabrikası ve Star Rafineri'de hasar olmadığını açıkladı.