Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci ve Deutsche Bank Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başekonomisti Kubilay Öztürk Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Cumhur Örnek'e konuk oldu.

Eylül'de enflasyonun tek haneye gerilemesinin sürpriz olmadığını belirten Cebeci "İç talebin düşük olduğu, TL'deki hareketin sınırlı olduğu dönemde enflasyon dinamiklerinde düzelme beklemek normal.." diye konuştu.

"TEK HANEYE İNMEK DEĞİL, KALMAK ÖNEMLİ"

Fiyat baskılarının vergi düzenlemeleri ya da kamu fiyat artışlarından kaynaklı faktörlerden geldiğini belirten Cebeci "Bunlar dışında pek enflasyonist baskı görünmüyor. Ama tek basamağa inmek değil, kalmak daha önemli, ben burada 2 aydan fazla kalacağımızı düşünmüyorum. İç talepte kıpırdanma var, bir yandan baz etkisi devreye girecek. Yıl sonunda enflasyonun % 12'nin üzerine çıkacağını, gelecek yılın 7 ayından önce de % 12'nin altına inmeyeceğini düşünüyorum." dedi.

MERKEZ NE YAPAR?

Enflasyon beklentilerinde düzelme oldukça bunun para politikasına da etkisi olacağını kaydeden Cebeci "son toplantı metninde para politikası kararlarının enflasyona bağlı olduğu söylenmişti. Aşağı yönlü revize olursa bunlar faiz indirimi için neden teşkil edebilir. Tahminimiz yıl sonuna kadar 150 baz puan daha indirim olabileceği yönünde, 300 de olabilir ama daha fazlası rahatsız edici olabilir" ifadesini kullandı.

"MERKEZ'DEN 350 BAZ PUAN İNDİRİM OLABİLİR"

Kubilay Öztürk de enflasyonda bir ay daha tek hane görüleceğini sonrasında yeniden yükseleceğini söyledi.

Öztürk "Özellikle gıdada aşağı geliş var, kur geçişkenliği konusunda da pozitif gelişmeler oluyor. Gelecek ay elektrik zammına rağmen enflasyonda % 9'un altı mümkün. Yıl sonunda da % 12'nin altına inebilir, % 11.3'ü görebiliriz. Gelecek sene % 10'un üzerinde kalacak, 2. yarıda tek haneli rakamlara gelebiliriz" şeklinde yorum yaptı.

Öztürk bu yıl Merkez Bankası'ndan enflasyondaki gerilemeye paralel olarak 350 baz puan daha düşüş beklediklerini sözlerine ekledi.