Advertisement
HABERLER ABONE OL

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ekonomide resesyon olasılığı ile ilgili açıklamalarına yenisini ekledi.

Dimon son yaptığı açıklamada Fed’in resesyona yol açmadan ekonomiyi soğutamayacağını ifade etti.

Washington’da bir konferansta konuşan Dimon “Bir yumuşak iniş olabilir mi bilmiyorum. Ben olacağını sanmıyorum” açıklamasını yaptı.

Dimon yumuşak iniş alternatiflerinin hafif ve ağır resesyon olduğunu belirterek “Ağır bir resesyon durumunda piyasaların yüzde 20-yüzde 30 daha aşağı gelmesi beklenebilir” diye konuştu.

Enflasyonun kalıcı olduğunu düşünen Dimon’a göre Fed’in yüzde 4-yüzde 4,5 seviyelerinin üstünde bir faiz oranına çıkması gerekecek.

"6-9 aylık süre zarfında resesyon olası"

Dimon bu hafta yaptığı bir başka konuşmada artan faizler, enflasyon ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerekçe göstererek ABD ve küresel ekonomide resesyon beklediğini söylemişti.

Dimon altı ile dokuz aylık bir süre zarfı içinde ABD ekonomisinin resesyona gireceğini öngörmüştü. CNBC’ye konuşan dev yatırım bankasının CEO’su, ABD ve küresel ekonomiyi resesyona sokabilecek ciddi zorluklar bulunduğunu belirtirken bunları yükselen enflasyon, beklentinin üzerinde artan faizler, Fed’in parasal genişlemeye son vermesinin yan etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı olarak sıraladı.

Dimon “Özel sektör tahvil piyasası, ETF’ler, hatta bir ülke ya da şüphelenmediğiniz bir şeyde bir çatlak ve bir nevi panik görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Dimon’a göre S&P 500 endeksinde aşağı yönlü gidilecek çok alan var. Bu yıl yüzde 25 değer kaybeden endekste Dimon "Bir sonraki 100 baz puanlık faiz artışı ilk 100’den daha acı verici olacak çünkü insanlar buna alışkın değil” değerlendirmesini yaptı.