Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir JPMorgan Chase & Co. yöneticisine göre, kamu piyasaları normale döndükçe ve borç alanlar özel borçlanma araçlarından vazgeçtikçe, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan eurobond satışlarının 2023'te artması muhtemel görünüyor.

Gelişmekte olan ülkeler için borçlanma maliyetleri ve risk primleri, yatırımcıların enflasyonun zirve yaptığına dair fiyatlamalarıyla son aylarda düştü. JPMorgan'ın araştırma departmanı bunun sonucu olarak, kurumsal borç ihracının 2023'te neredeyse yüzde 50 artarak 300 milyar dolara çıkacağını ve bunun haricinde bir 90 milyar doların daha bağımsız ihraççılardan geleceğini tahmin ediyor.

2022'de gelişen piyasa anlaşmalarının en büyük ikinci yüklenicisi olan ABD bankasının orta ve doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika borç sermaye piyasaları başkanı Stefan Weiler, "Sermaye piyasası faaliyeti önemli ölçüde artacaktır. Finansman akışımız oldukça sağlam ve güçlü. Borçluların eskiye daha cesur hissettikleri açık şekilde hissediliyor” dedi.

Meksika, iki parçalı tahvil arzıyla yeni yıl borç satışlarına başladı

Bu durum Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, geçtiğimiz sene gelişmekte olan ülkelerden devlet ve kurumsal ihraççıların euro ve dolar cinsinden borç satışlarının yüzde 55 düşerek 2011’den bu yana en düşük seviye olan 321 milyar dolara düştüğü geçen yıldan bu yana önemli bir geri dönüş olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz yıl borçlanmak isteyenlerin talepleri yüksek maliyetler nedeniyle ertelenirken temerrüt korkuları ve yaşanan çift haneli kayıplar yatırımcıların talebini sınırlamıştı. Weiler, Macaristan için 400 milyon dolarlık bir özel kredi anlaşmasına atıf yaparak, JPMorgan’ın özel krediler ve yapılandırılmış borçlarla ilgili çok daha fazla zaman harcamasına neden oldu ve kredi piyasasında birçok kişi için bir “kurtarma” görevi gördü.

Borçlular geçen yıl yüksek maliyetler nedeniyle ertelenirken, temerrüt korkuları ve çift haneli kayıplar yatırımcıların talebini sınırladı. Weiler, Macaristan için 400 milyon dolarlık bir özel plasman anlaşmasına atıfta bulunarak, JPMorgan'ın özel yerleşimler ve yapılandırılmış işlemler için çok daha fazla zaman harcamasına neden oldu ve kredi piyasası birçok kişi için bir "kurtarma" sağladı.

Bazı gelişen piyasalarda borçlanma maliyetleri yüzde 11'e yakın

Riskli varlıklarda bir ralli yaşanırken, aralarında Pakistan, Tacikistan ve Ekvador'un da aralarında bulunduğu 15 gelişmekte olan ülkenin tahvilleri hala sıkıntılı seviyelerde işlem görüyor ve kamu piyasasında borçlanmayı bir seçenek olmaktan çıkarıyor. Bir Bloomberg endeksine göre, çöp seviyesinde olan gelişmekte olan piyasalarda borçlanma maliyetleri hala yüzde 11’e yakın seyrediyor.

Öte yandan, bir JPMorgan endeksine göre, yaşanan son ralli, gelişen piyasa tahvilleri için ekstra risk primini Temmuz'da görülen yılın en yüksek seviyesine göre 140 baz puan düşürdü. Weiler, 2022'de özel borç ve kredi piyasalarına giden borçluların eurobond piyasasına döneceğini düşündüklerini söyledi.