Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek'e geçmesinin ardından yabancı kurumların politika faizine ilişkin sert artış beklentileri de birbirini izliyor.

SocGen'in ardından JPMorgan da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) Haziran toplantısında iddialı bir faiz artışı geleceğini öngördü.

ABD bankası JPMorgan tarafından Pazartesi günü yayımlanan notta TCMB'nin 22 Haziran'daki para politikası toplantısında veya "belki daha da erken bir tarihte" politika faizini yüzde 25'e yükseltebileceği belirtildi.

JPMorgan ekonomistleri, müşterilerine gönderdikleri araştırma notunda, "Politika faizinin 22 Haziran toplantısında veya belki de daha önce mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e yükseltilmesi ve bununla birlikte ihtiyaç olması halinde daha küçük artışların yapılabileceğine işaret eden bir yönlendirme metni yayımlanması olasılıklar dahilinde. Yüzde 30 olan yıl sonu politika faizi tahminimizde değişikliğe gitmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

DİBS tesis kurallarının yumuşatılması sonrası kredi faizlerinde üst limitin kalkacağını öngören kurum, kredi koşullarındaki sıkılaşmaya kamu bankaları kredilerinde azalmanın eşlik etmesiyle 2023 ikinci yarıda lira cinsi kredi büyümesinde yavaşlama bekliyor.

JPMorgan yılın ikinci yarısında TCMB’nin yüksek ihtimalle devlet tahvil alımlarını yavaşlatacağını öngörüyor.

SocGen de 6,5 puanlık artış bekliyor

Societe Generale de Türkiye ile ilgili yeni analizinde politika faizinin yüzde 15'e yükseltileceğini öngördü.

Kurumun müşterilerine gönderdiği notta Türkiye ile ilgili ana riskler olarak geri dönülen politika ortodoksisine dair hayal kırıklığı oluşması ve yeni ekonomi yönetiminin ihracatı desteklemek için para birimini zayıflatması ihtimalleri gösterildi.

Kurum, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini bekliyor.

Şimşek adı TCMB için geçen Erkan ile görüştü

TCMB Başkanlığı için adı geçen Hafize Gaye Erkan, Ankara'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü.

Bloomberg'in haberine göre, Pazartesi sabahı Ankara’ya gelen Erkan, ardından Şimşek tarafından kabul edildi.

Kurumun baş CEEMEA stratejisti Marek Drimal imzalı, 2 Haziran tarihli raporda, yaz sezonunda artan turist gelirlerinin dış dengeyi iyileştireceğini, buna ek olarak TCMB’nin faiz artırma ve bazı ortodoks politikaların dönme ihtimallerinin yükselmesinin “liranın carry cazibesinin artıracağı” öngörüldü.

Lira'nın yakın vadede forward sözleşmelerinden güçlü bir şekilde daha iyi performans göstermesini bekleyen Drimal, dolar/TL’nin 20,88’den kısa pozisyon açılmasını, 23 seviyesinden zarar-kes yapılmasını tavsiye etti.

Kurum dolar/TL’nin önümüzdeki aylarda “yalnızca kademeli olarak” düşerek üçüncü çeyreğin sonunda 21,50 civarına ineceğini öngörüyor.

TCMB'den faiz artış beklentisi

Notta ana riskler olarak geri dönülen politika ortodoksisine dair hayal kırıklığı oluşması ve yeni ekonomi yönetiminin ihracatı desteklemek için para birimini zayıflatması ihtimalleri gösterildi.

Kurum, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini bekliyor.