Advertisement

Sefer Yüksel

İlgili maddenin gerekçesinde, "Yapılan diğer bir düzenleme ile banka ve aracı kurum kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım (foreks) işlemlerinden elde edilen gelirlerin geçici 67 nci madde kapsamında kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesi amaçlanmakta, maddenin uygulama süresi 31/12/2025 tarihine kadar uzatılmakta ve bu sureyi beş yıla kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir." dendi.

Söz konusu değişiklikle kaldıraç işlemlerinden tıpkı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında yabancı para cinsinden sözleşmelerde elde edilen kârlarda uygulanan yüzde 10 stopaj kesintisi uygulanması bekleniyor. Kaldıraçlı foreks işlemlerinde bu konunun uzun zamandır muallakta olduğunu belirten sektör temsilcileri, sektörün 2013 yılından bu yana foreks işlemlerinde bu uygulamayı talep ettiğini belirtiyor. Mevcut uygulamada foreks işlemlerinde yabancı yatırımcının gelirinden aracı kurumların sorumlu olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, işlemlerin GVK Geçici 67'nci madde kapsamına alınmasıyla aracı kurumların bu sorumluluktan kurtulacağını, stopaj ile verginin doğru adresten alınacağını ifade ediyor.

MADDE NASIL DEĞİŞTİ?

Torba Kanun ile 67. maddenin onüçüncü fıkrasının ikinci paragrafına "opsiyon sözleşmeleri" ibaresiden sonra gelmek üzere "ile Döviz, kıymetli madenler ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen diğer varlıklar üzerine yapılan kaldıraçlı işlemlere ilişkin sözleşmeler" ibaresi eklendi.

Bu ibare ile söz konusu paragraf, "Bankaların ve aracı kurumların taraf olduğu veya bunlar aracılığıyla yapılan ; belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte, ekonomik veya finansal göstergeye dayalı olarak düzenlenenler de dahil olmak üzere, para veya sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma, satma, değiştirme hak ve/veya yükümlülüğünü veren vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile döviz, kıymetli madenler ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen diğer varlıklar üzerine yapılan kaldıraçlı işlemlere ilişkin sözleşmeler sermaye piyasası aracı addolunur" olarak güncellenmiş oldu.

Kanun teklifinin ilgili maddesi şu şekilde:

""193 sayılı Kanunun geçici 67 nci maddesinin beşinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere "(Diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin açık olarak kesinti suretiyle ödenen vergileri de kapsama almadığı durumlar dahil)" ibaresi eklenmiş, onüçüncü fıkrasının ikinci paragrafına "opsiyon sözleşmeleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile döviz, kıymetli madenler ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen diğer varlıklar üzerine yapılan kaldıraçlı işlemlere ilişkin sözlemeler" ibaresi eklenmiş, ondokuzuncu fıkrasında yer alan "31/12/2020 ibaresi "31/12/2025" şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Cumhurbaşkanı bu fıkrada yer alan tarihi beş yıla kadar uzatmaya yetkilidir.""