Advertisement
HABERLER ABONE OL

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) gitti, fakat randevu verilmediği gerekçesiyle heyet TÜİK binasına alınmadı.

Ardından Kılıçdaroğlu TÜİK'in önünde bir açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu'nun öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:

TÜİK cumhuriyetin önemli kurumlarından birisidir. Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu kurumun rakamları üzerine politikalar oluşturulur.

Dün TÜİK'ten randevu istedik. Buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almaya geldik. Ama randevu verilmeyeceğini belirttiler. Kendilerine TÜİK'in internet sitesinde yazanları okuduk. Burada bilgi almak istiyorsanız merkez teşkilatımıza gelebilirsiniz yazıyor. Biz de bu doğrultuda bilgi almak istedik.

Bu tablo Türkiye'nin geldiği yeri göstermesi açısından önemli bir tablodur. Unutulmaması gereken bir gerçektir. Devletin sahip olduğu bilgiler ve bu bilgilerin nasıl toplandığını ana muhalefete kapanıyor. Bu daha önce görülmemiş bir şey.

Bu kurum enflasyon verilerini açıklıyor. Bu rakamlar güven vermiyor. Bütün vatandaşlara seslenmek istiyorum. Enflasyon gerçekten bunların iddia ettiği gibi mi? Burası güven vermediği için bir grup akademisyen da tahmin yapıyor. Onlar yıllık enflasyonu yüzde 58,65 buluyor. İşçinin memurun emeklinin hakkını korumak benim görevimdir.

Eğer TÜİK rakamlarla oynuyorsa bu memura işçiye emekliye daha az vereceğim diyor. Böyle bir tabloya sessiz kalırsam ben niye siyaset yapıyorum? Buraya gelişimin nedeni o. Milyonların hakkını savunmak için buraya geldi.

Onlara bu verileri nereden aldıklarını soracaktık.

TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu olmuştur. Buradaki arkadaşlara şunu söylüyorum. Hepinizin sorumlu olduğu yasa devlet memurları yasasıdır.

Devleti oluşturan kurumlar bilgilerle oynuyorsa kendileri suçludur.

Twitter'dan haber vermişti

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından açıklama yaparak “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11:00’da geliyorum, haberiniz olsun” ifadesini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu, Ekim ayında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmek üzere TCMB'ye ziyarette bulunmuştu. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu, sıcak siyasetin TCMB'ye müdahale etmesini istemediklerini söylemişti.

Kılıçdaroğlu'nun ardından basının önüne çıkan TCMB Başkanı Kavcıoğlu ise karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirtmişti.

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) December 3, 2021

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesi sonrasında 13,50'nin altına geriledi. Güne 13,75 civarında başladıktan sonra sabah saatlerinde 13,60’ın altına gerileyen dolar/TL, Türkiye enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle 13,74 civarında seyrediyordu.

Dolar kuru Kasım ayında yüzde 40,29 yükselerek 2001’in Şubat ayından bu yana en büyük aylık yükselişi kaydederken 2018 Ağustos ayındaki yükselişi de geride bırakmış oldu. Sene başından bu yana yüzde 84 yükseliş kaydeden dolar/TL, 2021 yılına 7,40 seviyesinde başlamıştı.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi 536 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,3 civarında seyrediyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün yüzde 0,1 yükselişle 1.185 seviyesinde bulunurken 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,43 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyon 3 yılın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları Kasım'da yıllık yüzde 21,31 arttı. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

Tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 3,51 olurken yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 17,62'ye yükseldi.

Bloomberg HT’nin enflasyon anketine katılan 24 kurumun medyan beklentisi Kasım ayında enflasyonun yıllık yüzde 20,7, aylık ise yüzde 3 olması yönündeydi.

Ankete katılan kurumlar arasında en düşük beklentiyi paylaşan kurum aylık enflasyonun yüzde 1,80 olacağını belirtirken en yüksek beklentiyi paylaşan kurum enflasyonun Kasım ayında yüzde 3,6 olarak gerçekleşeceğini ifade etmişti.