Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in bu hafta yapılacak Bilim Kurulu toplantısına videokonferansla katılacağını, gelecek ay şirketten 30 milyon doz aşı tedarikinin planladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrası bir grup gazeteciyle sohbet eden Koca, Şahin’in videokonferansla katılacağı toplantıda süreçle ilgili kurul üyelerine bilgi vereceğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Türkiye’nin yaz döneminde güçlü bir aşı kampanyası yürütmek istediğini belirten Koca, “BioNTech ile Haziran'da 30 milyon, Temmuz, Ağustos ve Eylül'de de ciddi bir miktarın anlaşması yapıldı” dedi.

Çin'den 10 milyon dozdan fazla teslimat bekleniyor

Çin’in Sinovac aşısına Türkiye’de üretim lisansı vermesine de değinen Koca, “Sinovac ile üretim birkaç ayda olabilecek bir durum değil. Bu hafta Çin’den önemli oranda sevkiyat bekliyoruz” derken, miktarın 10 milyon dozdan fazla olacağını ekledi.

Koca, önümüzdeki ay aşılamanın 18-20 yaş üzeri herkesi kapsamasının planlandığını da ifade etti. Yerli aşıda Faz-3 çalışmalarının Haziran ayı başında başlayacağını anlatan Koca, Ağustos-Eylül aylarında aşının hazır duruma gelebileceğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Faz-3’ün 10 bin gönüllünün katılımıyla yürütüleceğini belirtirken, Türkiye’nin kendine özgü yeni bir formülle çalışmalarını sürdürdüğü sprey aşıda ise Faz-1’in henüz başlamadığını söyledi. Varank, “Şu an yıl sonundan önce inşallah 1 tane aşımızda en azından netice alırız diye bekliyoruz.” dedi.