Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında toplam vaka sayısı 86 milyon 839 bini aştı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 876 bin 243 kişi hayatını kaybetti.

Salgının en sıcak ülkelerinden İngiltere’de zamana karşı yarış söz konusu. Ülkede 1,3 milyon kişi ilk aşı dozlarını alırken bu sayının %23’ünü 80 yaşının üstündekiler oluşturdu. Madalyonun diğer yüzünde ise yeni tip koronavirüsün hızlı yayılması gerçeği var. Resmi araştırmaya göre Londra’da her 30 kişiden birine koronavirüs bulaştı. Bu oran tüm İngiltere’de 50 kişiden bire yükseliyor.

Avrupa’da ise Almanya kısıtlama tedbirlerinin süresini 31 Ocak’a kadar uzatma kararı aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eyalet liderleri acil olmayan seyahatlerin daha da kısıtlanmasında anlaştı.


Türkiye’de ise salı akşamı açıklanan verilere göre tespit edilen yeni vaka sayısı 14.494’e ulaştı, can kaybı ise 194 olarak açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşıda bir adayın Faz 2’ye, altı adayın ise Faz 1 aşamasına ulaştığını belirtti.

Dünya genelinde pandemiye dair gelişmeler...

-Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları sıkılaştırılarak 16 Aralık’tan beri yürürlükte olan mevcut tedbirlerin süresi 31 Ocak'a kadar uzatıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla video konferans yoluyla yaptığı toplantıda mevcut Kovid-19 kısıtlamalarını değerlendirdi. Merkel, Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ve Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller ile Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, İngiltere’de görülen Kovid-19'un mutasyon geçiren ve daha hızlı yayılan yeni türünün ortaya çıktığına dikkati çekti.

-Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 18 bini, Güney Kore'de 800’ü geçti. Çin'de ise 20 vakanın tespit edildiği Hıbey eyaletinde Kovid-19 tedbirleri artırıldı.

-Afrika kıtasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilenlerin sayısı 2 milyon 894 bin 7'ye yükseldi.

-Japonya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında hükümete tavsiye veren danışman heyet, Tokyo ve çevre eyaletlerde olağanüstü hal (OHAL) talebinde bulundu. Kamu yayıncısı NHK’nın haberine göre danışman heyet, Başbakan Suga Yoşihide hükümetine verdiği tavsiye kararında başkent metropolü ve çevresindeki Çiba, Kanagawa ve Saitama’da OHAL uygulamasına geçilmesini istedi. Bu bölgelerde Kovid-19 vakalarının "daha önce görülmemiş oranda" tespit edildiğini kaydeden heyet, salgının insan hareketliliğinin düşüş eğilimi göstermediği metropollerde kontrol altına alınmadıkça ülke genelinde vaka patlamasına sebep olabileceğine dikkati çekti.

-Danimarka’da, geçen ay yürürlüğe giren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları daha da sıkılaştırıldı. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen tarafından yapılan basın açıklamasıyla duyurulan kısıtlamalara göre, ülkede risk seviyesi 4’ten 5’e çıkarıldı. Alınan kararlara göre, en fazla 10 kişi olan bir araya gelme kuralı 5 kişiye düşürüldü, 1 metre olan sosyal mesafe uygulaması ise 2 metreye çıkarıldı. Başbakan Frederiksen, vatandaşlardan sadece birlikte oturdukları kişilerle görüşmelerini tavsiye ederek, herkesin evinde kalmasını, önceden belirlenen görüşmelerin ve toplantıların da ertelenmesini istedi. Ailelerden tek kişinin alışveriş yapması ve toplu halde alışverişe çıkılmaması istendi.

- İtalya merkezli ReiThera biyoteknoloji firmasının geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının ilk faz çalışmaları tamamlandı. Başkent Roma'daki Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesinde düzenlenen basın toplantısıyla ReiThera’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının ilk faz çalışmalarının sonuçları kamuoyuna açıklandı.

-Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hükümetin aşılama stratejisinde birtakım hatalar yaptığını itiraf ederek, "Diğer ülkelerden iki hafta geriden geldiğimiz için gerçekten kendimi çok kötü hissediyorum." dedi. Ülkede Temsilciler Meclisi’nde, muhalefetin yanı sıra koalisyon partilerinin de eleştirdiği, hükümetin aşı politikasını tartışmak üzere oturum düzenlendi.Rutte, oturumda, hükümetin aşı politikasına yönelik eleştirilere karşı açıklamalarda bulundu. Hükümetin aşılama stratejisinde yanlış aşı firması üzerinden plan yaptığını söyleyen Rutte, "Kasım ayının sonunda başka bir aşının daha erken hazır olacağını düşündük ve buna güvendik. Pfizer aşısının daha erken hazır olduğu ortaya çıktığında, Hollanda buna hazırlıklı değildi." diye konuştu.