Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yapılan ilk geniş çaplı araştırmaya göre, koronavirüs aşıları, kullanıma sunulduktan sonraki ilk yılda küresel çapta ölüm oranını 20 milyon azalttı.

Aralık 2020 ile Aralık 2021 arasında 185 ülke ve bölgede hastalığın yayılmasını modelleyen çalışma, koronavirüs aşıları olmasaydı 31,4 milyon insanın öleceğini, ancak bu ölümlerin 19,8 milyonunun önlendiğini buldu. Çalışmanın, koronavirüs aşıları sonucunda doğrudan ve dolaylı olarak önlenen ölümlerin sayısını ölçmeye yönelik ilk girişim olduğu belirtiliyor.

Imperial College London'da görevli ve çalışmanın yazarlarından olan Oliver Watson, "Çok büyük bir sayı olacağını biliyorduk, ancak ilk yıl içinde 20 milyon gibi yüksek bir sayı olacağını düşünmemiştim" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, aşılara erişim dünya genelinde daha eşit olsaydı, çok daha fazla sayıda ölüm önlenebilirdi.

Araştırmaya göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2021 sonuna kadar her ülke nüfusunun yüzde 40'ını aşılama şeklindeki küresel hedefi karşılansaydı, düşük gelirli ülkelerdeki Kovid-19 ölümlerinin beşte biri olan yaklaşık 600 bin ek ölüm önlenebilirdi.

Bulgularımıza göre ülkelerin zenginliklerinden bağımsız olarak dünyanın her yerindeki insanlar için aşıların erişilebilir kılınması milyonlarca hayatın daha kurtarıldığını gösteriyor” diyen Watson, “Yine de daha fazlası yapılabilirdi” ifadelerini kullandı.