Çin’in endüstrisinin büyük bölümünü kapatan ve ülkenin bazı bölgelerinde sanayiyi durma noktasına getirilen yeni koronavirüsün (Covid-19) küresel petrol talebini zorlayacağını düşünülüyor.
Üç büyük tahmin ajansı, bu etkinin ne kadar şiddetli olacağı ve 2020 petrol dengeleri için ne anlama geldiğini değerlendirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı, ABD Enerji Bilgi İdaresi ve OPEC - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü - bu hafta yayınlanan aylık raporlarında 2020'nin ilk iki çeyreğinde küresel petrol talebine ilişkin tahminlerini paylaştı. Üç kurumun tahminine göre kesintinin talep üzerinde gerçek etkisinin olduğuna dair kesin kanıtların olmadığı şeklinde oldu.
IEA talep üzerinde en büyük etkiyi görürken, OPEC etkinin daha küçük olacağını görüşünde. IEA'ya göre, ilk çeyrek küresel petrol talebi, bir ay öncesine göre günde 1,3 milyon varil daha düşük olacak. IEA, bu kesintinin OPEC'in gördüğü etkiden üç kat daha büyük olduğunu ve IEA'nın dünyayı on yıl içinde talep edilen ilk yıllık düşüşüne indirecek kadar derin olduğunu söylüyor. Çin'in bu çeyrek petrol tüketiminin günlük 940.000 varil olacağı tahmin ediliyor.
OPEC ise o kadar endişeli görünmüyor. Covid-19 virüsü, Çin'in ilk çeyrek petrol talebini geçen ayki tahmininden günde sadece 160.000 varil azalacağı ve kurumun Ocak ve Şubat raporlarının bir karşılaştırmasıyla 2019'un aynı döneminde günde 140.000 varil yükseleceği düşünülmektedir.