Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin'de sert düşüş izlenirken kripto para piyasasında iki gündem maddesi öne çıkıyor: ABD'nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Bitcoin'i tehdit olarak değerlendiren sözleri ve çifte harcama

İki konu hakkında Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan uzmanlar şunları şöyledi:

"ABD’de kripto paraların sisteme kazandırılması gerektiği açıklandı"

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat;

ABD yönetiminde kripto para konusunda değişen bir bakış söz konusu olacak. Amerikan hazinesinin kumandasını alacak Yellen'ın 2010’lu yıllarda Fed Başkanı iken kripto paralar hakkında ilginç görüşleri vardı ama zamanla daha doğru ve anlar bir bakış kazandı. 2 gün önce Senato'daki konuşmasında kripto paralar konusunda sorulan soruya verdiği cevabı aslında olumsuz olarak görmüyorum. Açıklamada Yellen terör finansmanı ve kara para aklama gibi yönlerini vurguladı. Bu, ABD için bir sorun, doların bekasını korumak için bir varoluş sebebi. 2014 yılındaki bir Senato konuşmasında; özellikle Bitcoin konusunda internetin gelişmişliği nedeniyle, herhangi bir düzenleme yapmanın feci bir şey olmadığını ve bunu çok daha genel ve kapsamlı ele alınmasını söylemesi Yellen’in geçmişten bu yana bakışını da ortaya koyuyor. Yellen gene bu tarz para birimlerinin bir fırsat olarak kazandırılması için bir yazılı açıklama yaptı. Herkesin beklediği tarzda bir yönetim göstermeyecek, ekibine baktığımızda bunu anlayabiliriz. Amerikan hazinesinin Merkez Bankası ile beraber en önemli gündeminin kripto paralar hakkında düzenlemeler olacağını göreceğiz.

"2021 yılında sıcak bir gündem olacak kripto paralar"

Bahçeşehir Üniversitesi Blockchainnist Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar;

ABD’deki kurumdaki kişilerin arasındaki siyasi dengelerde çok önemli olacak. Burada Fed Başkanı Jerome Powell’i almamız gerekiyor. Obama döneminde Fed yönetimine alınmış, Trump tarafından Fed başkanı ilan edilmiş ve bu dönemde de Merkez Bankası başkanlığı görevine devam ediyor gözüküyor. Senato’da cumhuriyetçiler ve demokratlar arasında ince bir çizgide denge bulunmakta. Cumhuriyetçilerin kripto paralara karşı daha temkinli tutumu, Yellen’in denge siyaseti güdecek tavır ve politikaları önümüzdeki dönemde gündem olacak. Son 3 gün içinde de nispeten ılımlı ve olumsuz olarak açıklamaları gördük. 2021 yılında sıcak bir gündem olacak kripto paralar. Genel olarak baktığımızda ben bunları olumlu görüyorum çünkü en kötüsü yok saymaktır.

"Çifte harcama haber kaynaklarının yanlış anlamasından kaynaklı"

İsmail Hakkı Polat çifte harcama tartışmaları hakkında şunları söyledi:

Çifte harcama aslında blokzincirin özelliklerinden biri ve Bitcoin’in kendi ağı içinde gayet normal. Blokzinciri üzerinde de düzeltilen bir şey. 'Overwrite' dediğimiz üzerine yazma tekniğidir. Kaldı ki sözü edilen çifte harcamanın da yapılmadığı daha sonra ortaya çıktı. Bunu değerlendiren haber kaynaklarının bu işi yanlış anlamaları sonucu büyütüldü. Ama bu düşüşün temel nedeni ne Yellen’in açıklaması ne de çifte harcama haberleri. Burada biraz daha geri çekilip Bitcoin’in 12 yıllık tarihinde 4 yıllık döngülerinin yükseliş dönemlerinin başında bu tür iniş çıkışlara gebe olması etkili.